Facebookpagina Diest Uw Stad start fundraising voor standbeeld van straatveger Reneeke

Het overlijden van Reneeke Pauwels heeft in Diest en de verre omgeving voor een gigantische stroom van sympathiebetuigingen gezorgd. Het ganse weekend bleven mensen op allerlei kanalen hun waardering uitdrukken voor deze bescheiden simpele man die met zijn borstel en zijn kar, zijn onverwoestbare glimlach en zijn legendarische vriendelijkheid iedereen heeft beroerd.

In ons artikel over zijn overlijden hebben wij er zelf voor gepleit om Reneeke postuum als ambassadeur van de stad te benoemen maar de Facebookpagina Diest Uw Stad gaat nog een stevige stap verder. Beheerder van de pagina Marc Smets riep eerder al op om een standbeeld in de stad te plaatsen voor allicht de bekendste straatveger van Vlaanderen. Als de zaakvoerder van Nicky’s Catwalk zoiets zegt schuilt daar meestal ook een concreet plan achter.

Vandaag verscheen op het platform www.steunactie.be een pagina om geld in te zamelen voor het standbeeld. Je kan die pagina hier aanklikken. Je kan onderaan ook via de QR code verbinden.

Uit de extra informatie die daar gegeven wordt blijkt dat de bekende Diestse kunstenaar Edwin Degelin bereid is om het beeld van Reneeke in brons te gieten. Edwin Degelin is ook de kunstenaar die onder meer De Aak, het beeld dat aan de achteringang van het AZ Diest staat, heeft gemaakt. Vorige maand nog, liet het Agentschap Natuur en Bos een standbeeld van Edwin Degelin plaatsen aan de ingang van het Fort Leopold. Het beeld stelt een soldaat voor die de wacht houdt aan de poort van het monumentale fort. Het werk is ongeveer een meter hoog en staat op een sokkel van ijzerzandstenen die uit de omwalling van het fort naar beneden zijn gevallen.

Om het beeld ook effectief te kunnen realiseren is 47.500 euro nodig. Na amper twee uur waren er al 15 donaties die samen meer dan 600 euro opleverden. Die variëren sterk in grootte, van 5 euro tot 200 euro. De pagina werd in die korte tijd meer dan 700 keer bekeken. Je kan het project steunen onder je eigen naam maar het kan net zo goed anoniem.

QR code van de actiepagina

Geef een reactie