Scherpenheuvel-Zichem overschrijdt alarmdrempel voor uitbraak covid-19

Sciensano hanteert al een paar weken een nieuwe methode om de cijfers over covid-19 te communiceren. De wetenschappers geven iedere weekdag het gemiddelde van het aantal gevallen in een referentieperiode van zeven dagen mee. Het gaat niet over de vorige zeven dagen maar over de periode van tien dagen terug tot vier dagen terug. Die cijfers zijn ook beschikbaar per gemeente.

In Scherpenheuvel-Zichem bleef het cijfer van covid-19 besmettingen lang stabiel maar vorige week was er een extra melding van één besmetting. En blijkbaar stopt het niet bij één geval. Vandaag meldt de tool van Sciensano zeven nieuwe gevallen in de hierboven gemelde periode.

Dat is een gevaarlijke situatie want de gemeente komt daarmee aan een gemiddelde van dertig gevallen per 100.000 inwoners (fictief gerekend uiteraard, Scherpenheuvel-Zichem heeft maar 23.000 inwoners) Dat is stevig boven de alarmdrempel van 20 gevallen.

De overheid kan lokaal ingrijpen en zelfs een lockdown opleggen als ook twee andere parameters voldaan zijn. Er moet gedurende minstens vijf dagen iedere dag een nieuw geval zijn en gedurende vier van de zeven dagen in de referentieperiode moeten de cijfers stijgen. Die parameters kan je niet helemaal opmaken uit de onlinetool van Sciensano maar de situatie ziet er alleszins niet positief uit. Het aantal dagen sinds de laatste melding staat op nul. Dat betekent dat er vier dagen geleden een melding van een positieve case geweest is. Het aantal dagen van stijging in de referentieperiode staat op twee.

De bron van de besmettingen is niet duidelijk. Mogelijk kan contact tracing daar de volgende dagen meer duidelijkheid over brengen. Maar er zijn natuurlijk wel een paar potentiële bronnen van besmetting. De lekdreef in Averbode is al wekenlang een covid-tijdbom. Aan de ijsjeskramen zijn nadars en signalisatie geplaatst om de wachtende mensen op veilige afstand te houden. Maar veel toeristen gaan daarna zonder al te veel besef van het gevaar ongegeneerd hun ijsje oplikken in vaak onveilige omstandigheden.

Ook rond en in de basiliek van Scherpenheuvel is de situatie niet echt optimaal. De kerk is slecht geventileerd en er is weinig controle op het aantal bezoekers. Aerosols kunnen hier vrolijk toeslaan. De kraampjes en de terrassen rond de basiliek zijn terug open en je zou dan verwachten dat daar een eenrichtingsverkeer wordt toegepast, net zoals dat voor publieke markten geldt. Dat is er echter niet.

9 comments

 • ons beter houden aan de carona regels

 • Ik vind dit artikel bezwarend suggestief geschreven. Niemand weet op dit moment waar de bron van besmettingen zich bevindt, en of het geclusterde besmettingen betreft. Toch insinueert de schrijver mogelijke oorzaken en plakt er gelijk de op sensatie beruste term “covid-tijdbom” op. Alsof het een kwestie van tijd is dat de regio een enorme uitbraak te wachten staat.
  “Aerosols kunnen hier vrolijk toeslaan.” Serieus, vrolijk?

  • Hedwig Neesen

   We vermelden duidelijk dat de bron niet bekend is. Maar de situatie in de Lekdreef is absoluut onveilig. Al wekenlang. En rond de basiliek is het zeker niet ideaal. We willen vooral waarschuwen om voorzichtig te blijven en afstand te houden. Een aantal flankerende maatregelen kunnen dat vergemakkelijken.

   • Bedankt voor de lokale informatie altijd doorbrengen!… Ik hoop dat de lokale autoriteiten ook dit lezen…

 • “De wetenschappers geven iedere weekdag het gemiddelde van het aantal gevallen in een referentieperiode van zeven dagen mee.” Het gaat niet over het gemiddelde maar over proportionaliteit.

 • En de terrassen dan? Bij sommige zaken staat meer tafels dan andere jaren en zonder 1,5m tussen.

 • Toch ook even melden dat de situatie in de warenhuizen ook alles behalve optimaal is.
  De karren worden niet meer ontsmet. Dit moet je nu zelf doen. Papier en ontsmettingsmiddel staan er wel maar ik zag dat veel klanten het niet deden. Ook het handen ontsmetten bij binnenkomen wordt al volledig verwaarloosd. Afstand houden aan de kassa … wat is dat??
  Mss hopen de warenhuizen wel op een nieuwe lockdown want dat is kassa-kassa voor hen.
  De regering hoopt op het gezond verstand van de bevolking maar dat lijkt door corona minstens zo hard aangetast als de longen hoor.

  • Dat is waar vooralbin de LIDL EN DE ACTION IN SCHERPENHEUVEL… EEN week geleden was allesvok en voorbeeldig… Nu niet meer. Bij Aldi wel

 • Volgens de burgemeester Manu Claes er is nietsvaan de hand… Kassa kassa is wat telt in Scherpenheuvel

Geef een reactie