Kapitein Nele Tahon van de Special Forces Group verliest gevecht tegen kanker

Kamp Waes was bij momenten heftig. Eén vrouw haalde uiteindelijk het einde maar in real life zijn The Special Forces toch hoofdzakelijk een mannenbastion. Fly, RSM en instructeur bij de Special Forces en het charismatische hoofdpersonage van de reeks, liet het ook even vallen. “Geen enkele vrouw haalde tot nu toe de operationele eenheid maar er zijn wel een paar vrouwen in de administratieve en ondersteunende diensten van de Special Forces”, zei hij.

Nele Tahon was een van die vrouwen. Niet zomaar een vrouw overigens. Zij dwong als kapitein het grootste respect af van haar collega’s. Een uitstekende militair en officier. Twee jaar geleden kreeg Nele baarmoederhalskanker. Ze moest stoppen met werken en schreef het verhaal van haar gevecht tegen kanker neer op haar blog https://lifeiscurious.blog/

Nele Tahon werd ingezet bij opdrachten in Kosovo, Libanon, Afghanistan en Benin. Het gevecht tegen de kanker was er echter eentje dat ze niet kon winnen. Vandaag is Nele begraven in Winksele. Op de Facebookpagina van paracommando.com reageren honderden mensen met respect over de knappe carrière die Nele Tahon heeft uitgebouwd. Op de Facebookpagina Special Forces Group Belgium waren er dat veel meer dan duizend. Collega’s met wie Nele in dezelfde eenheid had gediend getuigden hier over haar sterke persoonlijkheid en haar meerwaarde als officier.

Deze tekst staat op de zijkant van de blog van Nele Tahon. Says it all.

Dear body,

We have recently discovered that you and I have to go to war. Some kind of monster called cancer, has succeeded to invade us. This was not our plan, but now we have to develop a course of action to defeat it!

This is my ode to you, to ask for your strength, all of it. For the last forty years I have been training you to be strong. I have treated you as good as possible with good food, exercise and mental stability. I know now why…

In the office of my colleague is a poster that states: ‘Do not hope for an easy life, Train to endure a hard one’. This is what we have done and we will have to do now.

We are facing a very hard time together. We will be facing chemotherapy and radiation therapy. This will ask a lot of you my dear body. I know that there were times in my life that I pushed you very hard. However, you never ever failed me, you never let me down, because you are strong and healthy and the best I could ever have.

Today I ask you to be stronger then you have ever been and fight this monster the best you can. You are my most important allie and friend and I can’t live without you. There will be times that you will be tired and maybe in pain. And there will be collateral damage unfortunately. However that is when I get in. Like I was always able to rely on you, you can be sure that this time you can rely on me. I will be strong in the mind and push you through, like we did many other times. So whenever it is hard, I have the faith that you will make it and together we will get through this. One team, one mission!

I promiss to treat you in the best possible way. I promiss to trust you like I have always done. I will respect you, be kind to you and sooth you whenever it is needed.

We still have a lot of things to do ahead of us and I am looking forward to doing them with you the upcoming eighty years at least!

So my dear body, be brave, be strong and never surrender.

Yours

Nele

One comment

Geef een reactie