Elite-eenheid pathfinders uit Schaffen oefent met peloton mortieren

Het komt weinig in de media en dat is allicht ook de bedoeling maar het Trainingscentrum voor paracommando’s in Schaffen is ook de thuisbasis van de pathfinders. Dat is een hoogst gespecialiseerde groep militairen die meestal in het grootste geheim worden ingezet om landingszones te verkennen en klaar te maken voor de ontplooiing van een operatie.  Vaak worden zij gedropt vanop een hoogte waarbij het gebruik van perslucht noodzakelijk is.

In de nieuwe structuur van het Special Operations Regiment (SOR) is er een duidelijke taakverdeling tussen het regiment paracommando, de Special Operations Group en de pathfinders.

In Brasschaat vond recent een oefening plaats waarin dat nieuwe samenwerkingsverband werd uitgetest. De pathfinders kregen de steun kregen van het peloton mortieren van de paracommando’s. Tijdens die oefening bleek hoe complex maar ook hoe belangrijk de taak van de pathfinders wel is. Maar ook hoe cruciaal de steun is die ze krijgen van de para’s.

Een verkenningsploeg van de groep mortieren werd via fastroping gedropt op een landingszone waar een artilleriestuk moet komen. Ze krijgen vijf minuten om die site veilig te maken en voor te bereiden. Exact vijf minuten later komt een NH90 helikopter aangevlogen met een houwitser kanon. Dat ding weegt 1600 kilogram en het is dan ook belangrijk dat het in de juiste positie wordt neergezet.

 “Als peloton mortieren ligt het voor de hand dat we met mortieren trainen,” verduidelijkt een luitenant bij de batterij mortieren. “Maar omdat het zwaartepunt van mortieren en houwitsers zo verschilt, vroegen de helikopterpiloten of we tijdens de oefening die kanonnen wilden gebruiken. Zo kunnen ook zij hun praktische vaardigheden scherp houden.”

De verkenningsploeg zorgt ervoor dat de heli’s veilig en wel hun lading achter de fictieve vijandelijke linies kunnen droppen. Zij bepalen in vijf minuten de coördinaten, de inzetrichting van de artilleriestukken en plaatsen de droppijlen. Dat zijn feloranje plastic pijlen die met stalen piketten in de grond worden bevestigd. Zo weten de piloten onmiddellijk in welke richting ze het gevaarte van ruim 1.600 kilogram moeten plaatsen.

Wanneer zowel de kanonnen, de munitie als de manschappen aanwezig zijn, is het een race tegen de klok om de stukken te richten. “In dit scenario ondersteunen wij de pathfinders die vijftien kilometer verderop een belangrijk doelwit willen onderscheppen”, zegt de bevelvoerende luitenant. “Onze voorwaartse waarnemers zitten verspreid in de buurt waar de pathfinders hun operatie uitvoeren. Als we moeten vuren, dan informeren zij ons over de precisie van onze schoten.”

De paracommando’s testten tijdens de oefening ook een nieuw soort radio: de PRC-117. Theoretisch heeft die een bereik tot t vijftien kilometer, maar in de praktijk durft dat wel eens verschillen.

Geef een reactie