Diest sluit parken voor storm Ciara. Ook Halve Maan blijft twee dagen dicht

Storm Ciara dendert momenteel het kanaal over om morgenmiddag België te bereiken. Het is een kwalijke gewoonte geworden om met code geel en code oranje te zwaaien, telkens als er wat afwijkend weer dreigt, maar deze keer lijkt dat toch terecht. Ciara is namelijk een gigantisch stormveld met een vervelende combinatie van wind, onweer en veel regen.

Noodweer.be geeft aan dat de piek van de storm boven het Hageland zich situeert tussen 21 uur en 24 uur op zondagavond. Dan verwachten ze 8 beaufort wat overeen komt met een constante wind van ongeveer 70 km/uur maar met pieken tot 130 km/uur. Dat zijn windsnelheden waarbij schade zeer waarschijnlijk is.

De brandweercommandanten en burgemeesters in het Hageland hebben de inwoners een reeks raadgevingen meegegeven. Losliggende spullen weghalen, auto’s niet onder bomen parkeren en best binnen blijven als je niet per se weg moet, zijn evident. Maar er wordt ook een beroep gedaan op de collectieve verantwoordelijkheid. De inwoners kunnen de afloopputten in hun buurt best even nakijken bijvoorbeeld. Het is een kleine moeite maar het kan een hoop ellende besparen en daar wordt iedereen beter van.

Diest sluit parken, provincie sluit Halve Maan

In Diest gaan alvast park Cerckel, de Warande en de bossen van de Citadel dicht op zondag en maandag. En ook de Halve Maan blijft twee dagen afgesloten. Burgemeester Christophe De Graef vraagt ook om de Vesten en andere zones met veel bomen te vermijden.

Stormschade kan je melden via 1722. Voor dringende hulp kan je terecht op 112.

Geef een reactie