De bedevaart is weer helemaal hip maar met respect voor de traditie

De bedevaart naar Scherpenheuvel is weer helemaal hip en trendy maar tegelijkertijd laait ook de devotie en het respect voor de traditie weer op. Het ganse Pinksterweekend werd Scherpenheuvel overspoeld door bedevaartgroepen uit gans Vlaanderen en die hadden opnieuw opvallend vaak traditionele religieuze symbolen mee. Vlaggen, banieren en kruistekens liepen voorop. Veel bedevaartgroepen hadden ook een stevig muzikaal accent. De klassieke trommels die het marsritme aangeven blijven uiteraard populair maar er kwamen ook groepen binnen met een bijna complete fanfare. De bedevaart van Kapellen-op-den Bos bijvoorbeeld, arriveerde zaterdagmiddag luid zingend met een stevige formatie koperblazers erbij. Zaterdagmiddag trok ook een bedevaart onder begeleiding van doedelzakspelers richting Scherpenheuvel. Het voorbeeld van de Grote Trek krijgt dus navolging.

Indrukwekkende processie van de Poolse gemeenschap

Op Pinkstermaandag organiseert de Poolse gemeenschap haar jaarlijkse processie in Scherpenheuvel. Het is een bijzonder indrukwekkende plechtigheid die ieder jaar in het heiligdom plaats vindt. In de voormiddag is er een eucharistieviering in de Mariahal. Die duurt meer dan een uur en de hal is meestal te klein voor de honderden, vaak geknield biddende gelovigen. Om 14.30 uur verzamelen de kinderen die dit jaar hun eerste communie doen aan de basiliek. Zij trekken, samen met hun ouders en een rist paters, nonnen en vertegenwoordigers van de Poolse katholieke gemeenschap, in een wit habijt in processie naar de Mariahal. Onderweg strooien ze de straat vol bloemetjes terwijl een een aantal onder hen met belletjes rinkelen. Na de kinderen draagt een priester onder een baldakijn een kruis mee en daarna volgen een massa zingende en biddende gelovigen.

Er lopen ook drie in traditionele militaire uniformen geklede mannen mee in die processie. Zij symboliseren het belang van de eerste Poolse pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek, die een onderdeel vormden van het eerste Canadese leger, dat in september 1944 mee Vlaanderen bevrijdde van de Duitse bezetting.  

Bedevaart uit Landen heeft 371 edities op de teller

Op Pinkstermaandag kwam de vereniging Voetbedevaart Sint-Gertrudis Landen naar Scherpenheuvel. Dit deden ze al voor de 371ste keer! Toch is Landen officieel niet de oudste bedevaart. Dat is namelijk die van de buurgemeente Attenhoven maar die discussie ligt gevoelig. Vanuit Landen kan je ondertussen ook een van de pelgrimswegen volgen. Dat is een project van Interleuven. Zij hebben vier historische pelgrimswegen opnieuw ingericht en voorzien van bordjes en straatmeubilair. De routes zijn verder downloadbaar op de website http://www.pelgrimswegen.be

Wij maakten eerder een podcast over dat project met deskundige onroerend erfgoed bij Interleuven Nina Van Meerbeeck en schepen van patrimonium in Scherpenheuvel-Zichem Kris Peetermans. Je kan de podcast hiernaast beluisteren.

De bedevaart herleeft

Pastoor van Scherpenheuvel Luc Van Hilst en zijn team moesten wel stevig aan de bak tijdens het Sinksenweekend. Zondag was de eerste misviering al om 4 uur in de ochtend en op Pinstermaandag was dat al om 3 uur. Toch stond Luc Van Hilst maandagnamiddag nog steeds zonder enig teken van stress de laatste processies van het weekend op te wachten. “Het is een goed weekend geweest”, zei de pastoor op zijn bekende bedaarde toon. De pandemie heeft het bedevaartsoord twee jaar lang een bevreemdende stilte opgelegd. De bedevaart flakkerde de ganse maand mei op een merkwaardig dynamische manier weer op en die trend zette zich zeker dit weekend op een exponentiële manier door.

Voor het bedevaartsoord Scherpenheuvel is de heropflakkerende devotie rond Maria bijzonder goed nieuws. Op 22 augustus starten de kroningsfeesten in Scherpenheuvel. Die zullen een combinatie zijn van drie jubilea. Honderdvijftig jaar geleden, op 25 augustus 1872, werd het Mariabeeld van Scherpenheuvel voor de eerste keer gekroond. De kerk van Scherpenheuvel werd exact honderd jaar geleden tot basiliek verheven. En het productiehuis Historalia, dat het slotspektakel van de kroningsfeesten verzorgt, zal op dat moment, in augustus 2023, tien jaar bestaan.

Je kan hiernaast een podcast over de kroningsfeesten beluisteren met prins Simon de Merode en curator Toon Osaer.

Geef een reactie