Twee jonge ooievaars komen om door hevige regenval

Het bijzonder positieve nieuws over de jonge ooievaars in het Webbekoms Broek kreeg vorig weekend een dramatisch vervolg. Vorige week bleek dat er geen drie maar vier jonge vogels in het nest zaten. Dat was een onverwacht succes en alles werd in gereedheid gebracht om de jonge dieren volgende zaterdag te ringen.

De hevige stortregens van vorige zondag hebben echter het leven gekost aan twee van de vier ooievaartjes. Ten minste, dat is de verwachting op basis van de eerste waarnemingen. Onder de nestpaal is het kreng van één ooievaarsjong gevonden. In het nest zijn voorlopig twee jonge vogels waargenomen. Wat er dan met de vierde jonge ooievaar gebeurd is, is voorlopig niet duidelijk.

De voorbije weken waren er ook elders al verschillende berichten over ooievaarsnesten met een uitzonderlijk hoog sterftecijfer onder de jongen. Vanwege de droogte in april en mei hadden vele ooievaars moeite met het vinden van geschikt voedsel. Mede door de ijver van de beverfamilie bleef het Webbekoms Broek lang onder water staan waardoor de ooievaars geen moeite hadden met voederen van hun 4 jongen.

De jongen zijn ondertussen bijna 5 weken oud en het team van het Webbekoms Broek ging ervan uit dat ze ergste nu wel hadden overleefd. Volgens centrumverantwoordelijke Eric Spiessens komt het nieuws komt hard aan maar anderzijds is dat nu éénmaal de natuur. Het ringen blijft volgende zaterdag alleszins op de planning. De timing van de ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, dan vliegen ze weg. Als ze nog te jong zijn past hun ring niet en kunnen ze hem verliezen. Ze zijn nu precies op het moment dat ze zich muisstil houden, terwijl ze twee ringen krijgen.

Geef een reactie