Vrije radio pionier Oskaar de Kastaar verliest strijd tegen kanker

Oskaar de Kastaar is op maandag 22 augustus overleden in Zichem. Oscar Geyskens was zijn echte naam maar iedereen kende de man als Oskaar de Kastaar. Dat was in feite zijn artiestennaam die hij gebruikte als DJ. Het zou al heel snel het merk worden waarmee iedereen hem ook aansprak.

Oscar Geyskens werd al enige tijd palliatief verzorgd. Hij leed aan een sterk uitgezaaide kanker. Zijn toestand verslechterde snel. Een paar weken geleden kwam hij zwaar ten val en hij moest toen worden opgenomen in het UZ Gasthuisberg. Uiteindelijk is de ziekte hem ook snel fataal geworden.

Oskaar de Kastaar heeft decennialang in zowat iedere feest- en parochiezaal in de brede regio rond Scherpenheuvel voor sfeer en ambiance gezorgd. In een zeer typische stijl. Op de affiches van al die feestjes stonden geheid drie zaken. De zaal was gezellig verwarmd, het was nooit een normaal bal maar altijd een groot bal en Oskaar was DJ.

Zijn belangrijkste verwezenlijking zal echter de opstart van Radio Express in Bekkevoort zijn. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, het klinkt zeer lang geleden, startten overal in Vlaanderen vrije radio’s op. De regelgeving was uiterst beperkt en het opportunisme dus ook zeer groot. Achter Radio Express zat echter wel een duidelijk plan. Op 24 mei1981 om12 uur startte het radiostation de eerste uitzending vanuit een loods aan de Staatsbaan in Bekkevoort. Bert Benson en Oskaar de Kastaar waren de eerste twee DJ’s. De vrije radio was aanvankelijk zeer succesvol maar een meningsverschil tussen de twee oprichters fnuikte dat succes. Radio Express zou acht jaar blijven bestaan.

One comment

Geef een reactie