Nieuwe street art in Diest knipoogt naar Dwars door het Hageland

Fietsen is een belangrijke toeristische troef voor de provincie Vlaams-Brabant. Die troef krijgt een extra impuls met de creatie van een reeks fietsroutes.
Toerisme Vlaams-Brabant wil de beleving van een aantal sportieve fietsroutes in de provincie verhogen. Ze laten dit jaar nog tien street art kunstwerken met fietsen als thema aanbrengen. De kunstwerken worden gebundeld onder het thema “Jong Koersgeweld”.
De muurschildering in Kiezegem, Korbeek-Dijle en Overijse werden eerder reeds onthuld. Nu is het de beurt aan Diest waar in de tunnel van de Kluisbergstraat een muurschildering over het offroad fietsen in deze regio werd gerealiseerd. Het werk verwijst naar de fietswedstrijd ‘Dwars door het Hageland’ die dit jaar plaats vindt op zaterdag 8 juni. De wedstrijd start in Aarschot en komt aan op de citadel van Diest. Vreemd is wel dat het kunstwerk niet op de route van de wedstrijd staat. De Kluisbergstraat is de verbinding tussen het CC Den Amer en het centrum van de stad.

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland. Het street art werk in Diest is een creatie van kunstenaar Han Coussement. Het is een eerder abstracte werk van een fietser die in een stofwolk rijdt. Een zeer bekend beeld in de wedstrijd Dwars door het Hageland.

​Eddy Merckx vereeuwigd in zijn geboortedorp

Het eerste werk dat in deze reeks onthuld werd, is een eerbetoon aan een van de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument voor Eddy Merckx staat. Deze locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route. 

Ook in Korbeek-Dijle en Overijse realiseerde Treepack de voorbije weken twee abstracte kunstwerken als ode aan de koers. Kunstenaar Simon Mannaerts creëerde naast de kerk van Korbeek-Dijle een dynamisch peloton van wielerhelden, met centraal een vrouwelijke renner die vol passie over het parcours van de Brabantse Pijl cycling route en de WK gravelroute rijdt.
Het werk op de Nijvelsebaan in Overijse is van de hand van Sam Billen, creatief directeur bij Treepack, en verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun strijd om de wereldtitel. Nu moedigt het publiek op de Fluviuscabine de vele wielertoeristen aan die hier de Flandrienlus rijden.

​Nog meer muurschilderingen in de pijplijn

Tijdens de volgende maanden worden nog een reeks muurschilderingen in het thema koers gerealiseerd. Die komen op deze routes:

  • R.EV 1703 Cycling Route aan Café Meyts-Pollé, Zwarte Molenstraat 24 in Pepingen
  • Cornet gravelroute aan brouwerij Palm, Steenhuffeldorp 3 in Londerzeel
  • Sven Nys Cycling Route aan Hellegattunnel in Holsbeek

Later dit jaar zullen er ook nog muurschilderingen gerealiseerd worden langs de Geuze gravelroute, de Pallox gravelroute en de WK gravelroute.

Geef een reactie