Parkeertarieven stationsomgeving in Diest zijn bekend

Er is meer duidelijkheid over de plannen van het stadsbestuur in Diest om de omgeving van het station om te vormen tot een zone voor betalend parkeren. Die beslissing werd eerder al genomen omdat de NMBS haar parking naast het station betalend wil maken. Zonder bijkomende maatregelen zullen daardoor nog meer pendelaars hun wagen op het openbaar domein willen plaatsen. De druk op de omgeving is nu al bijzonder hoog.

Pendelaars zullen kunnen opteren voor een uurtarief of ze kunnen een pendelkaart aanschaffen. De tarieven worden uniform gemaakt met de tarieven die vanaf 1 november gelden in de binnenstad.

Wie opteert voor een uurtarief betaalt 1 euro per uur. De controles gebeuren door parkeerbedrijf Apcoa tussen 9 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds en van maandag tot en met vrijdag en dus niet op zaterdag. Je kan ook opteren voor een pendelkaart. Inwoners van Diest betalen daar 60 euro per jaar voor maar je kan de betaling per maand uitvoeren. Wie bijvoorbeeld enkel in de wintermaanden met de wagen komt, kan een pendelkaart met een beperkte duurtijd aanschaffen. Dat tarief is uniform met dat van een bewonerskaart. Let op, de bewonerskaarten gelden niet in de stationsomgeving. Wie dus een bewonerskaart heeft en de auto in de stationsomgeving wil parkeren heeft ook een pendelkaart nodig.

Niet-inwoners van Diest betalen 240 euro per jaar maar ook hier is een betaling per maand mogelijk. Met dat tarief wil het stadsbestuur een duidelijke differentiatie aanbrengen met de parkeerkaart van de NMBS die 360 euro per jaar zal kosten. Die differentiatie is nodig. De NMBS zal het parkeerterrein aan het station van Diest betalend maken en wie zo’n kaart heeft krijgt van de NMBS de garantie dat hij of zij een parkeerplaats vindt op die site vlak naast het station. Met een pendelkaart van de stad moet je nog steeds op zoek naar een beschikbaar parkeervak in de omgeving van het station.

In principe is de invoering van betalend parkeren op de parking van de NMBS gepland vanaf 1 maart 2022 maar die invoering is al vier keer verdaagd. Het stadsbestuur van Diest koppelt de start van het betalend parkeren op het openbaar domein aan de invoering van betalend parkeren door de NMBS.

Bouw parkeergarage niet meer zeker

Op de parking van de NMBS kunnen ongeveer 600 voertuigen staan. De vervoersmaatschappij kondigde in het verleden aan dat ze een parkeergarage voor 1200 wagens willen bouwen naast het station van Diest. Daar zijn nogal wat metingen en studies over uitgevoerd en gemaakt maar nu blijkt de bouw ervan plots niet meer zo zeker. Dat bevestigde burgemeester Christophe de Graef gisteren tijdens de zitting van de gemeenteraad. Door besparingen bij de NMBS zou de geplande parkeertoren mogelijks worden geschrapt. In pre-corona tijden kwamen ongeveer 1400 voertuigen van pendelaars naar het station van Diest. Zonder bijkomende maatregelen en zonder de bouw van die parkeertoren kan die omgeving de toenemende druk van al die auto’s niet langer aan. 

Om pendelparkeren in de woonomgeving rond het station af te remmen kreeg (een gedeelte van) de Turnhoutsebaan, de Lazarijstraat en de Groenstraat al het statuut van blauwe zone. Vanaf 1 november kan je daar maximaal drie uur parkeren mits het geldig gebruik van een parkeerschijf.

12 comments

 • men promoot de trein…en dan is er geen parking voorzien !!! Typisch onze politici…schandalig !!

 • Fantastisch! Lang leve het uitzuigen van de werkende mens! Zijn wij dan zulke achterlijke idioten, dat we telkens weer een nutteloze stem aan de “zogenaamde democratische”, maar in se ,dictatoriale politici schenken ? E. Nullens

 • WAT voor de 1dagstouristen naar Antwerpen of naar de kust??: 1 euro per uur…en als je dan 11u op uitddtap bent : 11 euro…???? Dat is bijna het dubbel van een seniorenticket..
  !!!!

 • Dit soort maatregelen zullen mensen enkel en alleen meer pushen om met de wagen hun eindbestemming te bereiken. Per dag kost het mij, volgens dit tarief, 32 euro om naar mijn werk te gaan (.incl treinrit)

  Zal ik dan maar door rijden met mijn wagen, mijn steentje bijdragen aan de CO2 uitstoot en de fileproblematiek?

  Ik verwijs graag naar een artikel voor mijn neus, van de Metro, park and rides worden gratis voor pendelaars in Brussel. We zouden mensen moeten sensibiliseren om klimaatbewuste keuzes te maken en te motiveren om met de fiets, bus of trein hun verplaatsing te maken…

  Ben benieuwd welke impact dit zal hebben

 • Nu de werken voor deze geweldige parking bezig zijn wordt iedereen verplicht zich naast de weg (richting schaffen en molenstede) te parkeren. Ik ben eens nieuwsgierig of men ook nog naast deze zelfde weg mag parkeren eens die betaalparking gaat af zijn.?? Das daar(nu nog altijd) dan wel gratis hé,……..

 • net zoals in aarschot gaan de inwoners van diest die niet met auto naar het station moeten komen korting krijgen
  ,inaarschot is dit 245 voor inwoners en 368 /jaar voor niet inwoners over discriminatie gesproken

  • Inderdaad dit zou andersom moeten zijn, inwoners van de stad in kwestie hebben de optie om met de fiets of bus het station te bereiken. Dit zou ook net gestimuleerd moeten worden ipv van omgekeerd. Personen die van verder komen zijn jammer genoeg verplicht de wagen te nemen…

 • Lang leve de hypocrisie: hoe kan onze planeet zo verder als alles alleen maar om geld draait?! Natuurlijk willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu en liever met de trein dan met de auto pendelen, maar hoe kan je dat doen als het openbaar vervoer en nu ook nog eens de parkings waanzinnig duur zijn. Promoot het openbaar vervoer + parking met correcte bedragen en we zullen de trein nemen! Maar nee, laten we (politici en nmbs) de werkende mens uitzuigen! Triestige maatschappij waarin we beland zijn.

 • depspeelkriebel

  Heeft er iemand enig idee wanneer het betalend parkeren aan het station in voegen gaat? Kan daarover nergens informatie vinden…

 • Micheline Camps

  Ik vind het SCHANDALIG dat niet-inwoners van Diest méér moeten betalen dan inwoners van Diest, gelijk voor wat dan ook dat te maken heeft met OPENBAAR vervoer. Van dit beleid wordt men gewoon DEPRESSIEF.

 • Jenny Vanrijckrghem

  Stad Diest wou niet dat de nmbs geld ging vragen op hun parking en nu doen ze hetzelfde.

Geef een reactie