Parkeertarieven stationsomgeving in Diest zijn bekend

Er is meer duidelijkheid over de plannen van het stadsbestuur in Diest om de omgeving van het station om te vormen tot een zone voor betalend parkeren. Die beslissing werd eerder al genomen omdat de NMBS haar parking naast het station betalend wil maken. Zonder bijkomende maatregelen zullen daardoor nog meer pendelaars hun wagen op het openbaar domein willen plaatsen. De druk op de omgeving is nu al bijzonder hoog.

Pendelaars zullen kunnen opteren voor een uurtarief of ze kunnen een pendelkaart aanschaffen. De tarieven worden uniform gemaakt met de tarieven die vanaf 1 november gelden in de binnenstad.

Wie opteert voor een uurtarief betaalt 1 euro per uur. De controles gebeuren door parkeerbedrijf Apcoa tussen 9 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds en van maandag tot en met vrijdag en dus niet op zaterdag. Je kan ook opteren voor een pendelkaart. Inwoners van Diest betalen daar 60 euro per jaar voor maar je kan de betaling per maand uitvoeren. Wie bijvoorbeeld enkel in de wintermaanden met de wagen komt, kan een pendelkaart met een beperkte duurtijd aanschaffen. Dat tarief is uniform met dat van een bewonerskaart. Let op, de bewonerskaarten gelden niet in de stationsomgeving. Wie dus een bewonerskaart heeft en de auto in de stationsomgeving wil parkeren heeft ook een pendelkaart nodig.

Niet-inwoners van Diest betalen 240 euro per jaar maar ook hier is een betaling per maand mogelijk. Met dat tarief wil het stadsbestuur een duidelijke differentiatie aanbrengen met de parkeerkaart van de NMBS die 360 euro per jaar zal kosten. Die differentiatie is nodig. De NMBS zal het parkeerterrein aan het station van Diest betalend maken en wie zo’n kaart heeft krijgt van de NMBS de garantie dat hij of zij een parkeerplaats vindt op die site vlak naast het station. Met een pendelkaart van de stad moet je nog steeds op zoek naar een beschikbaar parkeervak in de omgeving van het station.

In principe is de invoering van betalend parkeren op de parking van de NMBS gepland vanaf 1 maart 2022 maar die invoering is al vier keer verdaagd. Het stadsbestuur van Diest koppelt de start van het betalend parkeren op het openbaar domein aan de invoering van betalend parkeren door de NMBS.

Bouw parkeergarage niet meer zeker

Op de parking van de NMBS kunnen ongeveer 600 voertuigen staan. De vervoersmaatschappij kondigde in het verleden aan dat ze een parkeergarage voor 1200 wagens willen bouwen naast het station van Diest. Daar zijn nogal wat metingen en studies over uitgevoerd en gemaakt maar nu blijkt de bouw ervan plots niet meer zo zeker. Dat bevestigde burgemeester Christophe de Graef gisteren tijdens de zitting van de gemeenteraad. Door besparingen bij de NMBS zou de geplande parkeertoren mogelijks worden geschrapt. In pre-corona tijden kwamen ongeveer 1400 voertuigen van pendelaars naar het station van Diest. Zonder bijkomende maatregelen en zonder de bouw van die parkeertoren kan die omgeving de toenemende druk van al die auto’s niet langer aan. 

Om pendelparkeren in de woonomgeving rond het station af te remmen kreeg (een gedeelte van) de Turnhoutsebaan, de Lazarijstraat en de Groenstraat al het statuut van blauwe zone. Vanaf 1 november kan je daar maximaal drie uur parkeren mits het geldig gebruik van een parkeerschijf.

3 comments

  • men promoot de trein…en dan is er geen parking voorzien !!! Typisch onze politici…schandalig !!

  • Fantastisch! Lang leve het uitzuigen van de werkende mens! Zijn wij dan zulke achterlijke idioten, dat we telkens weer een nutteloze stem aan de “zogenaamde democratische”, maar in se ,dictatoriale politici schenken ? E. Nullens

  • WAT voor de 1dagstouristen naar Antwerpen of naar de kust??: 1 euro per uur…en als je dan 11u op uitddtap bent : 11 euro…???? Dat is bijna het dubbel van een seniorenticket..
    !!!!

Geef een reactie