Stadsbestuur schaft parkeertariefzones af en hanteert voortaan 1 uniform tarief

Het maakt voortaan niet echt meer uit waar je parkeert in Diest. Ten minste als je dat in de betalende zone doet. Het stadsbestuur schaft vanaf 1 november de verschillende tariefzones af en hanteert nog slechts 1 uniform tarief. Bovendien verdwijnen ook een aantal blauwe parkeerzones. Parkeren op de randparkings blijft gratis.

Met die beslissing wil het bestuur het aantal autobewegingen in het centrum van de stad sterk verminderen. Nu rijden een aantal bestuurders in de stad rond om zich naar een goedkopere of gratis (blauwe) zone te begeven. Dat is dus niet langer nodig. Het eenvormige tarief is ook veel duidelijker en moet vergissingen over de duurtijd van het parkeren helpen vermijden. Er zijn nogal wat klachten van hoofdzakelijk toeristen die zich vergissen van zone.

Vanaf 1 november betaal je in Diest 1 euro per uur in de betalende zone. Momenteel is dat in de oranje zone 1,50 euro maar in de groene zone is dat 0,75 euro per uur.

Betalend parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9 uur ‘s morgens tot 18 uur ‘s avonds.

De maximale parkeertijd wordt drie uur. Momenteel is dat in de oranje zone 2,5 uur en in de groene zone 4,5 uur. Burgemeester Christophe De Graef gaf aan dat de gemiddelde parkeertijd in de stad 1 uur en 40 minuten bedraagt. Dat zou dus geen echt probleem mogen zijn. 

Het gratis half uurtje parkeren blijft behouden en het wordt ook automatisch verrekend.

De blauwe zones in het Marc Macken woonerf, de Mariëndaalplaats en in Rozengaaard worden of zijn al afgeschaft. Dat gebeurt omdat er te veel klachten kwamen over het verkeerd gebruik ervan door bezoekers aan de stad. Het bijkomend voordeel van die afschaffing is dat de bewoners van die zones nu ook een bewonerskaart kunnen kopen waarmee ze overal in de stad mogen parkeren. Vroeger hadden zij enkel recht op een bewonerskaart voor een blauwe zone. De blauwe zone achter het zwembad en op het Sint-Jansplein behouden hun statuut wel.

Bewonerskaarten en personeelskaarten blijven behouden maar de tarieven wijzigen wel. Er zijn zo’n 1000 bewonerskaarten in omloop. 850 daarvan zijn voor gezinnen met 1 voertuig. Die betalen momenteel 75 euro en dat tarief wordt verlaagd naar 60 euro. 150 kaarten dekken het gebruik van een tweede wagen in het gezin. Die betalen momenteel 150 euro en dat wordt opgetrokken naar 180 euro. Je kan je bewonerskaart voortaan ook maandelijks betalen.

De werknemerskaarten worden stevig goedkoper voor inwoners van Diest. Momenteel is er een uniform tarief van 175 euro. Dat wordt verlaagd naar 60 euro voor inwoners maar het tarief wordt licht opgetrokken naar 180 euro voor niet-inwoners.

Geef een reactie