Heraanleg Westelsebaan start vandaag en duurt in principe tot einde 2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 4 maart met de heraanleg van een gedeelte van de Westelsebaan in Averbode. De werken zullen in principe duren tot einde 2024 en ze worden uitgevoerd door Stadsbader Contractors.
Het betonnen wegdek verdwijnt en wordt vervangen door asfalt. De twee rijstroken worden ook smaller en aan beide zijden van de rijbaan komen fietspaden die 1,75 meter breed zijn. Die fietspaden worden ook hoger gelegd en ze worden afgeschermd met noordstenen.
Het stadsbestuur legt nieuwe voetpaden aan tussen de tussen de Melkerijstraat en Prelaatstraat in Averbode.

Zoals dat meestal gebeurt, profiteert De Watergroep van de opportuniteit om nieuwe waterleidingen aan te leggen over de ganse lengte van de werf. Er wordt ook een kabelnetwerk in glasvezel aangelegd.

Die werf wordt opgedeeld in twee zones. Zone 1 start in de Ernest Claesstraat ter hoogte van huisnummer 162 en loopt tot de afslag met de Galgenberg. Zone 2 loopt vanaf de afslag Galgenberg tot aan de Westelsebaan ter hoogte van huisnummer 160. De totale lengte is 1800 meter. Gedurende de werken wordt die zone afgesloten voor het verkeer.

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem plant de volgende maanden de inrichting van een aantal Hoppin-punten. Dat zijn sites waar je kan wisselen naar een ander soort vervoermiddel. Het eerste punt komt op het Sint-Jansplein in Averbode. Het aanbod is voorlopig beperkt. Je kan wisselen tussen je eigen bromfiets of wagen, je eigen fiets en de bussen van De Lijn. In een latere fase komen er deelfietsen en deelwagens.

Voor gemotoriseerd verkeer is er een omleiding via Hoornblaas, Turnhoutsebaan en Aberboodse Baan. Fietsers kunnen een veel kortere omleiding gebruiken via een kort stukje Hoornblaas en daarna via de Reppelsebaan, Vorststraat, Park Ter Heide, Dennenlaan en Judocus Pauwelslaan. Aan het Sint-Jansplein steken fietsers over, waarna de omleiding verder loopt via de Melkerijstraat, Zandstraat en Heesterweg.

De bussen van De Lijn ondervinden uiteraard ook hinder van de werken. Bushaltes ‘Weg naar Diest’ richting Aarschot en ‘Dorp’, ‘De Haak’ en ‘Broekstraat’ in beide richtingen worden niet bediend. Aan de Prins de Merodelaan, Dennenlaan en Vorststraat zijn er tijdelijke haltes richting Zichem. Vlak voor en na de werfzone, aan de Vorststraat, Dennenlaan en Prins de Merodelaan, zijn er tijdelijke haltes richting Aarschot. Lijn 31 volgt een omleiding. Schoollijn 545 blijft rijden en gebruikt de bushalte Westelsebaan.

    One comment

    Geef een reactie