Over pelgrimswegen naar Scherpenheuvel

Interleuven heeft vier belangrijke bedevaartwegen naar de basiliek van Scherpenheuvel hersteld. Wie een of meerdere van die trajecten aflegt kan een bedevaartpasje ophalen bij de toeristische diensten van de vier gemeenten waar een van de routes vertrekt. Je kan dat pasje bij aankomst in Scherpenheuvel laten afstempelen. Voorlopig heeft dat enkel een symbolische waarde maar het kan ook een economische vertaling krijgen. Wie naar Santiago de Compostella stapt bijvoorbeeld, kan op vertoon van zijn bedevaarderspas korting krijgen in bepaalde hostals.

De trajecten werden op 24 april officieel ingewandeld. Voor de gelegenheid werd de oude traditie van de kaarskatten nog eens bovengehaald. Kaarskatten waren in het zwart geklede vrouwen die kaarsen verkochten aan de bedevaarders.

Trage wegen

De pelgrimswegen volgen in principe de oude routes die de bedevaarders vroeger namen maar op een aantal plaatsen worden de trajecten over trage wegen geleid.
Bij Interleuven hebben ze maximaal gebruik gemaakt van trage wegen die reeds bestonden. Dat heeft het bijkomend voordeel dat die vaak al uitgerust zijn met straatmeubilair dat bedoeld is voor wandelaars.

Bordjes

De vier pelgrimswegen werden uitgerust met bordjes die aangeven dat je nog steeds op het juiste pad bent. Er staat een gestilleerd beeld van de basiliek op waar een paar paden naartoe leiden. De routes zijn verder downloadbaar op de website http://www.pelgrimswegen.be

De route vanuit Diest vertrekt in het centrum van de stad aan het Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt 1, 3290 Diest. De route is 8 kilometer lang.

De route vanuit Herselt vertrekt aan VTC de Mixx, Asbroek 1H, 2230 Herselt. Deze wandelroute is 14 kilometer lang.

De route vanuit Landen vertrekt vanuit Brasserie De Rietgors, Attenhovenstraat 207, 3404 Attenhoven (Landen). Deze route is 40 kilometer lang en dus best wel pittig.

De route vanuit Tremelo vertrekt aan het Damiaanmuseum, Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo. Dit traject is 34 kilometer lang.

Profiel

Voorlopig zijn er vier pelgrimswegen ingericht maar dat kan in de toekomst nog uitbreiden. Het project kan een belangrijke impact hebben voor Scherpenheuvel. Het geeft de bedevaart naar Scherpenheuvel een sportief imago maar het kan de aanzet geven om Scherpenheuvel internationaal in te schalen bij de grote bedevaartroutes waar de Camino de Compostella allicht de bekendste van is. Om dat te laten gebeuren moet nog wel wat werk verricht worden.

Podcast

Wij maakten een podcast over het project “Over bedevaartwegen naar Scherpenheuvel.”
Onze praatgasten waren deskundige onroerend erfgoed bij Interleuven Nina Van Meerbeeck en schepen van patrimonium in Scherpenheuvel-Zichem Kris Peetermans.

Foto’s van het startmoment