Natuurgebied Demerbroeken

Foto van de dag uit de Demerbroeken

Fotograaf: Marc Wouters
Locatie: Vogelkijkhut Testelt

Duiding:

Na de recente wateroverlast kwamen duizenden vissen in nood door zuurstofgebrek in het water. Veel vissen stroomden via de bressen ook uit de rivier en bleven daar hulpeloos achter in plassen en vijvers. Tientallen vrijwilligers gingen dagenlang in en op het water om vissen op te vangen en die te verplaatsen naar gebieden waar beluchters staan. Marc Wouters maakte deze schitterende foto van de reddingsactie.

Demerbroeken in beeld

Je kan hieronder door een reeks foto’s van de Demerbroeken scrollen. We vullen die fotoreeks regelmatig aan.
Zelf ook mooie foto’s gemaakt in dit gebied? Stuur ze ons door. We publiceren ze met plezier.

De Demerbroeken is een natuurgebied van meer dan 100 hectare in de vallei van de Demer op het grondgebied van de (deel)gemeenten Testelt, Zichem, Averbode en Diest.

Het gebied werd vroeger vooral als hooiland gebruikt en was in de tweede helft van de 19de eeuw de belangrijkste leverancier van paardenbezitters in de Brusselse regio en andere grotere steden. Het economisch belang van de paarden nam echter af met de opkomst van de auto. Daardoor verloren de hooilanden in de Demerbroeken hun belangrijkste afzetmarkt.

De aanplant van populieren en canadabomen moest dat verlies opvangen maar die werden aangetast door de roestziekte. Je ziet hier en daar nog wat afgestorven populieren maar die zullen op termijn allemaal verdwijnen.

Er waren ook een tijdje turfstekers actief in de vallei. De vennen en de unieke trilvennen in de Demerboeken zijn daar een gevolg van.

Het natuurgebied bestaat uit vier grote deelgebieden. Het Vierkensbroek en de Voortberg tussen Averbode en de Hulpe worden beheerd door Natuurpunt, de Kloosterbeemden en het Molenstedebroek ten zuiden van de Hulpe worden beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wie het gebied bezoekt kan in de zomer Schotse Galloways en Shetlanders tegen komen. Die lopen los, in kuddeverband, in het gebied tussen de Voortberg en de N212. (op het kaartje aangeduid als “Natuurreservaat Demerbroeken)

In principe zullen de loslopende kuddes de wandelaars gewoon negeren. Het is wel absoluut verboden om de dieren te voederen. Dat zou hun gedrag veranderen en op termijn zou hun verblijf in het natuurdomein in het gedrang komen.

Kijktoren: je kan de kijktoren bereiken via een paadje dat vertrekt op de Ernest Claesstraat, vlakbij het geboortehuis van de schrijver.

Vogelkijkhut: de vogelkijkhut vind je op een zijpaadje van Wildendriesdijk, vlakbij de Voortberg.

Extra info

Toffe tips

  • Loop eens lans in het bezoekerscentrum Ernest Claes
  • Bezoek de Maagdentoren
  • Doe de erfgoedwandeling in Zichem
  • Combineer je wandeling met een bezoek aan abdij Averbode

Klik door naar de logiespartners
klik door naar de culinaire partners

KLIK DOOR NAAR DE STREEKPRODUCTENPARTNERS

Activiteiten

Spilar & Trio Dhoore

04.08.2021 vanaf 20.00 uur
Hof van Zichem – Ernest Claesstraat – Scherpenheuvel-Zichem

Een zomer lang in het spoor van 900 jaar Norbertijnen in de Meroderegio. Muzikaal wandelen en uitgelezen concerten in het Merodegebied. In de tuin van Brasserie Hof van Zichem zullen 4 zomerse concertavonden plaats vinden. Op 4 augustus om 20:00 uur: Spilar & Trio Dhoore Spilar Spilar is een nagelnieuwe band met een kloppend hart voor folksongs van bij ons. Inkom: 18€


Jaarlijkse natuurbeheerdag trilveen Vierkensbroek

14.08.2021 | 09.00 – 17.00 uur
Huis Ernest Claes – Ernest Claesstraat 152 – 3271 Scherpenheuvel-Zichem


Ravotten met de witte

05.09.2021 van 13.00 tot 17.00 uur
AfspraakplaatsBC Huize Ernest Claes – Ernest Claesstraat 152, 3272 Zichem

  • Deze activiteit is in samenwerking met de dienst Toerisme van  Scherpenheuvel-Zichem.
  • In en rond het geboortehuis van Ernest Claes zijn er allerlei activiteiten gepland voor kinderen.  De focus ligt op het beleven van de tijd van toen.
  • Knutselen (happy stones), brood bakken, wandeling met gids, …  Teveel om op te noemen! 

Beheerwerkdag natuurgebied Catselt

11.09.2021 van 13.00 tot 17.00 uur
Afspraakplaats: Dreef naar restaurant Katsenberg – Hoornblaas, 3271 Scherpenheuvel-Zichem

Wandelingen

Kaart Toerisme Vlaanderen

BLAUW: afstand 3,5 kilometer

Knooppunten  59 – 143 – 175 – 298 – 59. Je kan de wandeling in beide richtingen maken.
De blauwe wandeling loopt over en rond de Voortberg. In deze richting start je in de Bergstraat aan de Sint-Jozefkapel. Je maakt eerst een redelijk steile klim. Boven op de berg passeer je de bekende antennemast. Je slingert over mooie single tracks naar de andere kant van de berg waar je opnieuw afdaalt om in de broeken terecht te komen. Je keert terug tussen de Voortberg en de Demerbroeken. Vaak zie je hier de Shetlanders en/of de Galloways zwerven.

Je kan hier doorklikken naar een uitgebreide beschrijving met foto’s van alle belangrijke punten van dit wandeltraject.

ROOD: afstand 8,9 kilometer – kort alternatief 8,5 kilometer

Knooppunten (lang) 59 – 143 – 175 – 298 – 60 – 61 – 246 – 342 – 341 – 141 – 344 – 396 – 59
Knooppunten (kort) 59 – 143 – 175 – 298 – 60 – 61 – 246 – 342 – sla rechtsaf en volg de Demer stroomafwaarts aan de rechterkant – 59

De rode route combineert Blauw met een tocht doorheen het Vierkensbroek naar Zichem. Je komt hier de Galloways en de Shetlanders tegen. In Zichem kan je kiezen om de Demer stroomafwaarts rechts (korter) of links (langer) te volgen

ALTERNATIEF: je kan enkel het traject Vierkensbroek wandelen
Knooppunten: 59 – 298 – 60 – 61 – 246 – 342 – 341 – 141 – 344 – 396 – 59

Je kan hier binnenkort doorklikken naar een uitgebreide beschrijving met foto’s van alle belangrijke punten van dit wandeltraject.

Nieuws uit de Demerbroeken

Rode ibis duikt op in Demerbroeken

Natuurfotograaf François Exelmans kon een rode ibis fotograferen in de Demerbroeken. De natuurlijke habitat van de rode ibis is Zuid-Amerika en de vogel kan van daaruit onmogelijk op eigen kracht in Vlaanderen…

Lees verder

Schrijf je in voor HOLA – onze wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere week boeiend nieuws en toffe activiteiten in je INBOX!