Provinciebestuur stelt vallen ter beschikking voor bestrijding Aziatische hoornaars


​Bijen zorgen ervoor dat drie kwart van de planten op aarde blijft bestaan. Ze zijn dus een cruciale schakel voor het voortbestaan van de mens maar de bijenpopulatie staat al enige tijd sterk onder druk. Sinds enkele jaren vormen Aziatische hoornaars een gevaar voor onze inheemse soorten. Ze vallen honingbijen aan, dringen kasten binnen en roven hele nesten leeg. Daarom is het nodig om de Aziatische hoornaars te bestrijden.

De provincie Vlaams-Brabant gaat de strijd tegen de Aziatische hoornaars mee ondersteunen. De Vlaams-Brabantse imkersverenigingen ontvangen 800 vallen van het provinciebestuur om de exoten te bestrijden. De insecten duiken sinds 2016, vanuit China, op in onze streek. Omdat ze weinig natuurlijke vijanden hebben, vormen ze een bedreiging voor (honing)bijen en andere inheemse insecten die onze bloemen en planten bestuiven.

De vallen hebben een soort trechtersysteem. De Aziatische hoornaars zijn groter dan de Europese soortgenoten. Als die in de trechter vliegen blijven ze ongemoeid, de Aziatische soortgenoten kunnen er echter niet door. Ook onze inlandse honingbijen kunnen door de trechter vliegen. 

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw Tom Dehaene deelde ondertussen de eerste reeks van 800 vallen uit aan een aantal imkersverenigingen. In het voorjaar kunnen zij de vallen gebruiken om jonge koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. In de zomer kunnen ze de honingbijen beschermen door een val nabij een kast te plaatsen.

Geef een reactie