Open Dag Trainingscentrum paracommando Schaffen

FOTOREPORTAGE : Luc Swinnen en Hedwig Neesen

Je ziet op deze pagina ongeveer 350 foto’s van de Open dag in Schaffen. Tussen de foto’s staan korte tekstblokken met informapaar tie over de NH 90 TTH, de A400m, de A109 en de MD902, telkens met een scrollende fotoreportage eronder. Maar ook over Hayabusa, een paar speciale gasten en nieuwe projecten.

Alle foto’s zijn in lage resolutie. Als je een specifieke foto in hoge resolutie wil mag je ons contacteren via mail. Geef wel even de reden aan waarom je de foto wil hebben.


NH 90 TTH
De NH 90 TTH is een helikopter voor tactisch troepentransport die tot 20 volledig uitgeruste militairen kan vervoeren. Het toestel wordt ook ingezet voor logistiek transport, zowel in het laadruim als aan een sleepkabel. De NH 90 wordt verder ingezet voor het transport van gewonden (maximaal 12 brancards), medische evacuatie, combat search and rescue (C-SAR), speciale operaties, elektronische oorlogsvoering maar ook als vliegende commandopost en voor viptransport.
Prestaties: actieradius: 982 km | kruissnelheid: 260  km/u  | maximum snelheid: 290 km/u | autonomie: 4u45m

FAST ROPING

Zowel de SIE van de federale politie als de Special Forces deden tijdens de open dag een demo met fast roping. Dat is een techniek om via touwen een helikopter te verlaten op plaatsen waar die bijvoorbeeld moeilijk kan landen. Het TRGC Schaffen is bezig met de bouw van een trainingsmuur voor fast roping. Die komt aan de zijkant van de hall waarin de ballon hangt.

A400m
België en Luxemburg hebben samen 8 A400m toestellen aangekocht. (7 BEL + 1 LUX) Die worden geleverd vanaf midden 2020 tot eind 2023. Deze 8 vliegtuigen zullen de huidige C-130 vloot vervangen en worden geëxploiteerd vanuit Melsbroek als één gemeenschappelijke multinationale BELUX vloot.
Prestaties: Actieradius leeg : 8.800 km | Actieradius 20 ton beladen : 6.400 km | Kruissnelheid : 780 km/u | Kruishoogte : 8.800 m |
Maximum vlieghoogte : 11.000 m
Om nu reeds te kunnen oefenen met het laden en lossen van de A400m werd in Schaffen een mock-up van het toestel nagebouwd.

MD902
De MD902 is een toestel van de federale politie ten dienste van de Speciale Interventie Eenheid (SIE). De helikopter heeft geen staartrotor maar gebruikt een zogenaamde NOTAR om te vermijden dat het toestel horizontaal gaat tollen. Dat systeem zuigt lucht binnen en creëert door het zogenaamde coanda-effect een lagedrukzone aan de ene zijde van het toestel een een hoge drukzone aan de andere zijde. NOTAR heeft een aantal belangrijke voordelen. Het toestel is comfortabeler, het produceert veel minder geluid en de piloot moet minder parameters checken. Fabrikant MDHelicopters beweert dat 22% van de ongevallen met de staartrotor kunnen vermeden worden door de NOTAR. De MD 902 heeft een maximumsnelheid van 259 km en een bereik van 542 km.

A109 BA
De Agusta 109 BA is een multifunctionele helikopters die in binnen- en buitenland verkenningen en observatie’s uitvoert maar ook wordt ingezet voor personenvervoer, medische evacuaties en steun aan de gevechtseenheden van de Landcomponent. De A109’s kunnen ook hulp bieden bij rampen of aan de politie.
Prestaties: maximumsnelheid 311 km/uur | kruissnelheid 285 km/uur | bereik 932 km | klimvermogen 9,8 meter per seconde

Hayabusa is het topsportteam skydiven van defensie. David en Andy Grauwels, Jeroen Nollet, Dennis Praet en cameraman Luc Van Britsom zijn zowel in de windtunnel als outdoor de regerende wereldkampioenen. Outdoor houden ze de titel zowel in de open categorie als bij de militairen.

Tom Bilo
Kolonel stafbrevethouder Tom Bilo was aanwezig tijdens de open dag. Hij is de nieuwe opperbevelhebber van het Special Operations Regiment waar de para’s deel van uitmaken.