Impressionante processie van Poolse gemeenschap in Scherpenheuvel

Scherpenheuvel kijkt tevreden terug op de maand mei. De bedevaart is weer helemaal hip. Dat heeft met een combinatie van factoren te maken maar de imagobuilding en de creatieve communicatie van projecten zoals “Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel” hebben daar zeker een belangrijke impact op.

In dat nieuwe dynamisme blijft traditie ook overeind. Meer dan ooit zelfs. Op Pinkstermaandag vindt al decennialang een van de mooiste bedevaarten van het jaar plaats. De Poolse gemeenschap in België organiseert dan een processie die op een impressionante manier van de basiliek naar de Mariahal stapt. De processie krijgt wat meer bekendheid. Een aantal bezoekers kiezen precies Pinkstermaandag uit voor een bezoek aan Scherpenheuvel omwille van de Poolse bedevaart.

De Poolse gemeenschap is al van ‘s morgens nadrukkelijk aanwezig in de omgeving van de basiliek. Voor de middag is er een eerste viering maar de klemtoon ligt toch vooral op de rondgang van de basiliek naar de Mariahal. Om 14.30 uur verzamelen de kinderen die dit jaar hun eerste communie doen aan de basiliek. Zij zijn allemaal in opvallende witte kledij. De kinderen dragen symbolen mee. Een paar gigantische paternosters, kruisbeelden en veel klingelende belletjes. Allemaal hebben ze een korfje mee met bloemblaadjes. Die strooien ze uit over het ganse parcours.

Op kop van de processie lopen een paar groepen in historisch traditionele kledij. Na de kinderen volgen de priesters, een van hen onder een baldakijn. De processie wordt afgesloten door een paar honderden, luidop biddende en zingende bedevaarders.

Je kan hier een reeks foto’s bekijken van die processie. Na de foto’s kan je ook een filmpje bekijken.

Je kan hieronder een filmpje bekijken van de processie van de Poolse gemeenschap

Geef een reactie