Jonge ooievaar valt uit nest en verblijft in Vogelopvangcentrum

Het ringen van de ooievaars aan het bezoekerscentrum Webbekomsbroek in Diest begon zondagochtend niet geheel volgens plan. Bij de voorbereiding zagen de vrijwilligers dat een van de jonge vogels uit het nest was gevallen. Het diertje leek op het eerste zicht niet gekwetst maar de ouders voederen de vogel niet buiten het nest.

De reden waarom de vogel uit het nest was gevallen was ook niet meteen duidelijk. Dat kan per ongeluk gebeurd zijn maar het kan ook het gevolg zijn van een aanval van zogenaamde zwervende ooievaars. Het kan zelfs zijn dat de ouders het jong zelf uit het nest hebben geduwd. Het diertje is veel later uitgebroed en het is daarom veel kleiner dan zijn drie broertjes of zusjes. Dat onevenwicht is een bedreiging. Bij het ringen was ook duidelijk dat het diertje zich anders gedroeg. De jonge vogels doen in principe alsof ze dood zijn. Dat is een natuurlijke reflex om te overleven. De gevallen vogel reageerde echter helemaal anders en leek zich eerder te willen manifesteren.

Alleszins hebben de vrijwilligers geen risico genomen. De ooievaar werd met veel zorg apart naar de plaats gebracht waar het ringen moest gebeuren. Net zoals de drie anderen kreeg de jonge vogel een ring en daarna werd de ooievaar overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Daar kan het dier de juiste zorgen krijgen zodat het alle kansen heeft om om te overleven.

We volgen de evolutie van de jonge ooievaar voor jullie op.

Je kan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum steunen door lid te worden via deze link: https://www.vogelenzoogdierenopvangcentrum.be/lid-worden/

Geef een reactie