Vier jonge ooievaars geringd aan bezoekerscentrum Webbekoms Broek

Aan het bezoekerscentrum Webbekoms Broek in Diest zijn zondagnamiddag vier jonge ooievaars geringd. Het gaat over de vogels die op de paal zitten vlakbij het Bezoekerscentrum. Vier uitgebroede eieren is uitzonderlijk veel en toch lijkt het dit jaar de norm in het Webbekoms Broek. Op een tweede paal veel dieper in het domein zit sinds dit jaar een tweede koppel ooievaars en ook die hebben drie of vier jongen.

Er wordt vaak beweerd dat ooievaars een vaste partner hebben maar dat vraagt om enige nuance. Ooievaars zijn vooral nestvast maar omdat ze dat allebei zijn komt dat vaak op hetzelfde neer. Zowel het mannetje als het vrouwtje komen terug naar hetzelfde nest. Toch had het dit jaar anders kunnen lopen in het Webbekomsbroek. Het mannetje van het koppel dat ook vorig jaar jongen kreeg in de buurt van het bezoekerscentrum, keerde dit jaar al vrij vroeg terug maar het vrouwtje liet abnormaal lang op zich wachten. Enig opportunisme is ook een ooievaar niet vreemd en dus was het mannetje al beginnen klepperen om een andere partner te lokken. Dat had succes. Er landde een ander vrouwtje op het nest maar twee dagen later kwam ook de vaste partner van de vorige jaren aangevlogen en die eiste haar plaats weer op.

Het koppel zou uiteindelijk vier eieren uitbroeden wat uitzonderlijk veel is. De jongen zijn ondertussen oud genoeg en kregen zondagmiddag een ring aan.

Misschien is vier jongen wel de nieuwe norm in het Webbekomsbroek. Er nestelde dit jaar namelijk nog een tweede koppel op de broedpalen. Die probeerden aanvankelijk om een nest te bouwen op een paal vlakbij degene die al ingenomen is door de vaste gasten maar die lieten dat niet toe. Het nieuwe koppel trok dan naar een broedpaal die veel verder in het natuurgebied staat. Daar zitten zeker drie jongen maar het kunnen er ook vier zijn. Die vogels zijn echter veel later beginnen broeden en dus zijn de jongen nog niet klaar om een ring te krijgen.

Het team vrijwilligers van het bezoekerscentrum koppelde het ringen van de ooievaars aan een korte wandeling door het vernattingsprojectin de omgeving van de site. Dat levert momenteel onverwachte resultaten op. De deelnemers konden onder andere een lepelaar zien die er al een paar weken rondvliegt.

Geef een reactie