Masterplan voor Stadszpark is klaar

De aanleg van een nieuw stadspark op de terreinen in de omgeving van De Egger was een van de topprojecten in het meerjarenplan bij de start van de huidige coalitie. Het was op dat moment echter al duidelijk dat de effectieve aanleg van dat park tijd zou vragen. Het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem heeft ondertussen wel belangrijke stappen gezet om het park concreet te maken. De gronden die nodig zijn voor de aanleg ervan werden aangekocht van de kerkfabriek. Daar hing een stevig prijskaartje aan: 720.000 euro. De gronden waren verpacht aan drie landbouwers en dat pachtrecht moest afgekocht worden. Ook dat is ondertussen geregeld.

Daarmee zijn alle voorwaarden ingevuld om de aanleg van het park ook effectief op te starten. Het studiebureau Omgeving kreeg de opdracht om een masterplan op te maken. Dat bureau tekende eerder al voor de herinrichting van het binnenplein van de abdij Averbode en de aanleg van de spiegelvijver maar ze breken ook internationaal door. Omgeving werd onder meer geselecteerd voor de inrichting van The Green Corridor in Valencia. Dat is een vier kilometer lang landschapspark met drie ecowijken. Het landschapspark overkapt anderhalve kilometer treinsporen en faseert snelweginfrastructuur geleidelijk uit, terwijl de ecowijken plaats bieden aan vijfduizend inwoners. 

Het studiebureau is ondertussen klaar met een masterplan en burgemeester Manu Claes kon dat op donderdag 25 mei voorstellen aan de gemeenteraad. Masterplan StadSZpark geeft de verschillende deelruimtes aan voor de inrichting van de site. Het StadSZpark  wordt een groene recreatiezone waar plaats is voor ontmoeting en beleving. De aanleg van een nieuw skaterrein is het eerste deelproject dat uitgevoerd wordt.

Het park zal zo’n 5 hectare groot zijn. Volgende bestemmingen zijn op dit moment weerhouden: petanque, speeltuin, skatezone, free running parcours, outdoor fitnesszone, skatepark, omnisportveld, speelweide, hondenlosloopweide, paviljoen/podium, zenplatform. Uiteraard is het park een ideale plaats voor een wandeling.

Het Masterplan geeft de concrete inplanting van de verschillende deelprojecten en die worden in de loop van de komende jaren gefaseerd en gespreid over een vijftal jaar uitgevoerd.  De inplanting en aanleg van een nieuw skaterrein is het eerste project dat gepland en gerealiseerd zal worden. Dat komt ongeveer op de huidige locatie van het skateterrein.

Op dinsdag 27 juni om 19.30 uur is er in Den Egger een infovergadering voor de inwoners.  Het lokale bestuur geeft dan een uitgebreide toelichting bij het masterplan.

2 comments

 • Pegasus alias

  Visie van het stadsbestuur: Het openbaar park wordt een groene recreatiezone die ruimte biedt voor verschillende recreatieve openluchtfuncties.
  Visie van (meerdere) inwoners: nutteloze en buitensporige investering voor wat betreft het wandelbos.
  Heeft Scherpenheuvel-Zichem geen uitgelezen en meerdere wandelroutes in Averbode en Zichem (Merodebossen)? Ze hebben er zelfs een honden uitloopwijde ter beschikking .
  Wanneer is de bosaanplanting bruikbaar en geschikt als wandelbos. (binnen 20/30/50 jaar?)
  Mediteren op één of andere zitbank (als die er zullen komen) zal gestoord worden door de lawaaihinder van andere sportactiviteiten. Vogels zal men er niet aantreffen wel hangjongeren. Ouderen zullen wegens te verre bereikbaarheid afhaken en zal men ze aantreffen op de banken van het kerkpark.
  Misschien zal de bevoegde schepen dan ook trouwen in “hun” bos aanmoedigen en wordt er ook een lekdreef gecreëerd.
  Let op hoe de eindafrekening voor de volledige realisatie (wegenissen/ straatmeubilair/beplanting/verlichting/ onderhoud, aanleg parking, etc. er op het einde van de route zal uitzien. Wat zeker vaststaat is dat de belastingbetaler zal opdraaien voor het prestige project van het huidig stadsbestuur en de meeste geen gebruik kunnen maken van hun belasting bijdrage.
  Had men niet beter geïnvesteerd in een bruikbaar zwembad?
  Verkiezingen in aantocht, tijd voor goed nieuws show! Maar wanneer er te gemakkelijk over gedacht wordt… Dan kan het bovendien wel eens een nutteloze investering zijn geweest.
  Afspraak over een aantal jaren of deze site daadwerkelijk gerealiseerd zal worden.”
  Dames en heren politiekers kom nu een eindelijk van onder je kerktoren vandaan en zorg dat je een toekomst visie hebt? Voor diegene die niet weten wat visie betekent:
  Een visie is het beeld of de verwachting die een organisatie heeft van de toekomst. Visie komt van het Latijnse “videre” dat “zien, inzien, inzicht hebben” betekent.

 • Brubaker alias

  Visie van het stadsbestuur: Het openbaar park wordt een groene recreatiezone die ruimte biedt voor verschillende recreatieve openluchtfuncties.
  Visie van (meerdere) inwoners: nutteloze en buitensporige investering voor wat betreft het wandelbos.
  Heeft Scherpenheuvel-Zichem geen uitgelezen en meerdere wandelroutes in Averbode en Zichem (Merodebossen)? Ze hebben er zelfs een honden uitloopwijde.
  Wanneer zal deze bosaanplanting bruikbaar en geschikt zijn als wandelbos. (binnen 20/30/50 jaar?)
  Mediteren op één of andere zitbank (als die er zullen komen) zal gestoord worden door de lawaaihinder van andere sportactiviteiten. Vogels zal men er niet aantreffen wel hangjongeren. Ouderen zullen wegens te verre bereikbaarheid afhaken en zal men ze aantreffen op de banken van het basiliekpark.(de dennenbomen)
  Misschien zal de bevoegde schepen (indien dan nog aan de macht) dan ook trouwen in “hun” bos aanmoedigen en wordt er ook een “lekdreef” gecreëerd.
  Ben benieuwd hoe de eindafrekening voor de volledige realisatie (wegenissen/ straatmeubilair/beplanting/verlichting/ onderhoud, aanleg parking, etc. er op het einde van de route er zal uitzien. Wat zeker vaststaat is dat de belastingbetaler (inwoners) zal opdraaien voor het prestige project van het huidig stadsbestuur en de meeste vermoedelijk geen gebruik meer kunnen maken van hun belasting bijdrage.
  Had men niet beter geïnvesteerd in een bruikbaar zwembad?

  Ondertussen zijn de verkiezingen in aantocht, tijd voor goed nieuws show dus! Maar wanneer er te gemakkelijk over gedacht wordt… Dan kan het bovendien wel eens een nutteloze en buitensporige investering zijn geweest.
  Afspraak over een aantal jaren of deze site daadwerkelijk gerealiseerd zal worden om van het kostenplaatje nog niet te spreken!
  Beste politiekers kom nu een eindelijk eens van onder je kerktoren vandaan en zorg dat je een toekomst visie hebt? Voor diegene die niet weten wat visie betekent:
  Een visie is het beeld of de verwachting die een organisatie heeft van de toekomst. Visie komt van het Latijnse “videre” dat “zien, inzien, inzicht hebben” betekent.

Geef een reactie