Floodhub van Google Research voorspelt overstromingsrisico Demer op basis van AI

Google Research pakte deze week uit met een verrassende uitbreiding van het platform Floodhub. Dat platform gebruikt artificiële intelligentie om overstromingen te voorspellen. De uitbreiding is dubbel. Het aantal landen waar Floodhub voorspellingen over maakt is vervierdubbeld van 20 naar 80. Het platform kan die voorspellingen nu ook zeven dagen op voorhand afleveren. Vroeger was dat 48 uur.

Onder meer ons land staat nu in het lijstje van tachtig landen waar je online het overstromingsrisico kan volgen. De Demer is een van de rivieren die gemodelleerd zijn in Floodhub. Voorlopig is er een ijkpunt in Zichem en in Aarschot.

De technologie die Google gebruikt is gebaseerd op een zeer brede basis data over neerslag en temperatuur en wordt gekoppeld aan satellietfoto’s. Die data leveren twee modellen op. Het hydrologisch model berekent hoeveel water er in de rivier passeert en het overstromingsmodel berekent welke gebieden zullen overstromen en hoeveel water daar zal staan.

Bij VRTNWS geeft professor Hydrologie en overstromingsguru Patrick Willems (KU Leuven) aan dat deze applicatie van Google zeker nuttig is maar dan vooral als grofschalige voorwaarschuwing. Overstromingen zijn volgens de professor een gevolg van onverwachte gebeurtenissen waar nog maar weinig data over beschikbaar zijn. Hij wijst erop dat de gegevens waar de overheid momenteel mee werkt veel uitgebreider zijn en veel meer details bevatten.

Je kan de waterstanden in Vlaanderen volgen via deze link: https://www.waterinfo.be/kaartencatalogus

Google publiceert niet enkeloverstromingsdata. Via Google Crisis Research reiken ze ook data aan over bosbranden en aardbevingen. Ook die informatie is een combinatie van satellietbeelden gekoppeld aan big data.

In juli 2021 zette een onverwachte waterbom de Demervallei in het Hageland onder water. Om zware overstromingen van kelders en huizen te voorkomen werd een beroep gedaan op een techniek die eerder bij de grote overstroming in 1998 werd toegepast. Toen werden twee grote bressen gemaakt in de Demeroever in Testelt. Dat moest de druk van het water stroomopwaarts doen afnemen. Wat in 1998 als een succes werd geïnterpreteerd, werd twee jaar geleden als een regelrechte ecologische ramp geëvalueerd. Het water dat wegstroomde uit de Demer sleurde ook heeel veel vissen mee en die geraakten niet meer terug in de rivierbedding. Het water dat door de bressen stroomde beschadigde ook een zeer gevoelige natuurlijke habitat met onder meer een aantal diersoorten die allicht gedurende jaren nie meer zullen te zien zijn in de Demervallei.

Je kan hier nog een aantal foto’s bekijken van het moment waarop een van de bressen wordt open getrokken.

Geef een reactie