Full Flight Simulator A400M officieel geopend op site 15de Wing Melsbroek

De A400M is al een tijdje een vertrouwde gast in de lucht boven het Hageland. Het toestel kwam vorig jaar de C130 transportvliegtuigen vervangen maar om de vloot helemaal operationeel te maken was nogal wat omkaderende infrastructuur nodig.

Een van de cruciale schakels voor de inzet van het hypermoderne toestel is het BELUX National A400M Training Center (BNTC) voor de opleiding en training van luchttransportpiloten uit België en Luxemburg. Dat BNTC werd vorige maandag officieel geopend op de site van de 15de Wing in Melsbroek in het bijzijn van de minister van Defensie Ludivine Dedonder, de Chef Defensie Admiraal Michel Hofman, de vertegenwoordiger van de Luxemburgse Minister van Defensie en de Vice President Training and Flight Ops van Airbus Military.

Wereldwijd staan er maar negen Full Flight Simulatoren A400M (FFS) en het allernieuwste model staat in Melsbroek. Deze hoogtechnologische vluchtsimulator is van onschatbare waarde voor de opleiding en herkwalificatie van piloten op de A400M. De vluchtsimulator is technologisch van een zodanig niveau dat vlieguren in de FFS gelijkwaardig zijn aan die van een echte A400M.

Volgens instructeur-piloot ‘Josse’ Van Hellemont gebeurt zo’n 90% van de basisopleiding van de A400M, inclusief noodtraining, vanaf nu op de Full Flight Simulator. De FFS biedt een realistische driedimensionale omgeving waarin de crew heel gericht kan trainen. Zo kunnen ze in een paar uur oefenen op meerdere situaties, zoals verschillende weersomstandigheden of pannes. Daarnaast kunnen ze ook trainen op situaties die je in het echt niet of moeilijk kan oefenen zoals mislukte parachutages of automatische landingsstoringen bij slecht zicht.

Ook voor loadmasters en technici

Naast piloten kunnen ook loadmasters trainen in het BNTC. Met behulp van een interactieve virtuele tool leren loadmasters werken met de loadmastersystemen voor laadruimtebeheer, drop-sequenties en noodsituaties. Ook vliegtuigtechnici profiteren van de simulator om onderhoudstaken te oefenen, zoals procedures voor het opstarten van de motor.

Binationale samenwerking

De A400M-vloot bestaat uit zeven Belgische vliegtuigen – waarvan het laatste eind dit jaar wordt geleverd – en één Luxemburgs vliegtuig. In het BNTC zullen bemanningen uit beide landen kunnen trainen en zich kwalificeren op de Full Flight Simulator. Dat verhoogt de beschikbaarheid van de crews aanzienlijk en draagt bij aan een hogere beschikbaarheid van de vliegtuigen voor operationele inzet.

Naast Duitsland, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is België nu het vijfde land binnen de A400M-gemeenschap dat investeert in een eigen trainingscapaciteit met Full Flight Simulator voor de A400M.

One comment

Geef een reactie