Lokaal bestuur zet 15 vertaalcomputers in bij scholen en buitenschoolse kinderopvang

Taal is een sleutelelement voor integratie. Daarom kocht het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem 15 vertaalcomputers voor alle scholen op het grondgebied en voor de vier vestigingen van de buitenschoolse kinderopvang Baloe.

De scholen en opvanglocaties in Scherpenheuvel-Zichem worden frequent geconfronteerd met kinderen waarvan de ouders weinig of geen Nederlands spreken. De vertaalcomputers moeten de communicatie met hen vergemakkelijken.

Scherpenheuvel-Zichem heeft een hoog aantal vluchtelingen op het grondgebied, onder meer door het opvangcentrum Peeterskasteel. Er verblijven ook heel wat oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op het grondgebied van de stad.

Volgens schepen van onderwijs Tony Vancauwenbergh laat de aankoop van vertaalcomputers toe om aan de ouders de werking van de school beter toe te lichten. Er kunnen dan duidelijke afspraken worden gemaakt en de ouders krijgen een betere toelichting over het bredere gebeuren rond de school. Dat geldt volgens burgemeester Manu Claes ook voor de begeleiders van kinderopvang Baloe. Zij kunnen via de vertaalcomputers kleine misverstanden sneller oplossen, ook als de ouders het Nederlands nog onvoldoende onder de knie hebben.

De toestellen met 4g connectiviteit zijn overal bruikbaar, bijvoorbeeld ook aan de schoolpoort. De toestellen kunnen instant vertalingen doen van en naar 130 verschillende talen en kunnen via een ingebouwde camera documenten vertalen.

Geef een reactie