Unieke bugel met 4 ventielen en wereldpremière tijdens kunstenparcours NTKOD

Het kunstenparcours Not That Kind Of Doctor in Diest, is sinds vorige zondag helemaal opengesteld. Je kon al, vaak verrassend gecombineerde kunst gaan bekijken in het stadsmuseum, in de Sint-Sulpitiuskerk, in de Lakenhalle en in de foyer van cc Den Amer. Daar kwamen gisteren ook de Catharinakerk in het begijnhof en de foyer van het begijnhof bij. Op die beide locaties kan je vooral werk van Freddy De Vierman gaan ervaren. De Vierman was ook keurig in smoking en met hoge buishoed aanwezig bij het concert dat zondagmiddag plaats vond in de Catharinakerk.

De Vierman is een gulzige beeldenjager, een voortdurend stuiterende botsbal vol energie en wetenswaardige meningen. Verslaafd aan het leven en de opwinding van dagdagelijks steeds weer nieuwe verhalen uit tubes olieverf te mogen knijpen. Als om de storm in zijn lijf, door middel van het kleurrijke goedje , vervolgens met een resem welgemikte en krachtige penseeltrekken, trefzeker en met oog voor detail, enigszins tot bedaren te brengen en zodoende volop kleur te geven aan onze doordeweekse lichtvoetigheid. (Curator Benny Madalijns)

ORFEO

In het kader van NTKOD vond in de begijnhofkerk een concert plaats dat om meerdere redenen uniek was. Het kamerorkest ORFEO onder leiding van dirigent Rik Ghesquière bestaat uit een selectie van de beste klassieke muzikanten in Vlaanderen, aangevuld met absolute toptalenten die op die manier extra ervaring kunnen opdoen. ORFEO bracht muziek van Robert Groslot, de op dit moment erg populaire Estse componist Arvo Pärt, Frank Bridge en Samuel Barber. Dat concert werd ingeleid door de dirigent hemzelve.

Bugel met vier ventielen

Rik Ghesquière bracht vanuit een enigszins verdoken positie een korte solo op bugel. Niet zomaar een bugel overigens. Een normale bugel heeft drie ventielen maar Rik Ghesquière liet bij Courtois in Parijs een bugel bouwen met vier ventielen. Dat vierde ventiel laat toe om een kwart noot lager te gaan. Het probleem is dat er geen muziek bestaat voor zo’n instrument.

Rik Ghesquière vroeg Roland Groslot om een stuk te componeren voor zijn bugel en die aanvaardde de challenge. Groslot is onder meer bekend van het symfonisch orkest Il Novecento dat The Night of the Proms begeleidt. Wie erbij was hoorde dus een wereldpremière op een instrument dat ook al uniek is.

Het zou niet de enige wereldpremière zijn voor NTKOD. Het summum van de opvoering zat in het slot, met de eerste opvoering ooit van Question in Question van componist George De Decker. Dat stuk is gebaseerd op The Unanswered Question, een werk dat in 1908 werd geschreven door de Amerikaanse componist Charles Ives. The Unanswered Question is een stuk voor strijkers, trompet en houtblazers. Hoewel dat brokje muziek maar zes minuten duurt, is het een uiterst meeslepend meesterwerk. Er zijn al erg diepgravende filosofische discussies gevoerd en teksten geschreven over de bedoelingen van de componist maar de vraag bleef tot op heden onbeantwoord…of is zelfs onbeantwoordbaar. Rik Ghesquière vroeg aan multitalent George De Decker om dat antwoord toch te formuleren in een nieuwe compositie. Na een tijdje belde die de dirigent terug om te melden dat het antwoord opnieuw een vraag was. Question in question dus. Of hoe kunst altijd opnieuw alles in vraag stelt.

Geef een reactie