Wereldpremière van Question in Question in het begijnhof van Diest

Op zondag 15 mei is Diest een dagje het centrum van het Merodegebied. Het Merodefestival maakt van het begijnhof een druk mierennest waar de ganse dag toffe activiteiten plaats vinden en waar je ook kan kennis maken met een aantal lokale ondernemers uit het Merodegebied. Wie wat minder drukte wil kan in de omgeving van het onthaalcentrum van het Webbekoms Broek terecht.

Het volledige programma van het Merodefestival vind je hier: https://www.landschapsparkdemerode.be/merodehappening

Wereldpremière van Question in Question

Wie toch even een moment van rust wil vinden kan om 15 uur terecht in de Sint-Catharinakerk in het begijnhof. Het ORFEO kamerorkest brengt daar, onder leiding van dirigent Rik Ghesquière, de wereldpremière van Question in Question van componist George De Decker. ORFEO bestaat uit gerenommeerde musici die worden aangevuld met jonge toptalenten.

Naast Question in Question brengen ze ook muziek van Robert Groslot, Arvo Pärt, Frank Bridge en Samuel Barber.

Na de voorstelling gaat Diestenaar en radiomaker bij Klara Olav Grondelaers in gesprek met de dirigent en de componist.

Question in Question

In 1908 schreef de Amerikaans componist Charles Ives een stuk voor strijkers, trompet en houtblazers: The Unanswered Question. Hoewel het maar zo’n zes minuten duurt, is het een onwezenlijk meeslepend meesterwerkje. De solo trompet speelt zeven keer bijna dezelfde frase als de eeuwige vraag van het bestaan waarop het blazerskwartet de eerste zes keer een steeds dissonanter antwoord geeft. Hoe dat stuk de basis vormt voor Question in Question verneem je van dirigent Rik Ghesquière zelf. Hij legt dat naadloos uit in de podcast hieronder.

Geef een reactie