Nieuwe speelzone Ravotburcht geeft indicatie over toekomst van Halve Maan

Gedeputeerde voor Provinciedomeinen Ann Schevenels opende zaterdagmiddag de nagelnieuwe speelzone “Ravotburcht” in het provinciaal domein Halve Maan in Diest. De vorige speelzone, Marsianenland, was dan ook tot op de vezel versleten. Het provinciebestuur heeft de laatste jaren heel wat euro’s geïnvesteerd in het herstel van speeltuigen maar dat kon de zaak structureel niet meer redden.

Ravotburcht dus. De naam is niet toevallig gekozen. Het is een soort piratendorp waarin alle elementen met mekaar verbonden zijn door een wirwar van klimtouwen. Centraal in de zone staat de citadel, een houten burcht die je langs verschillende wegen moet proberen te bereiken. Dat is een meer dan symbolische maar allicht onbedoelde knipoog naar de citadel van Diest. Ook die heeft namelijk dringend een grondige en structurele aanpak nodig.

Gedeputeerde Schevernels gaf nog mee dat er extra veel schommels werden geplaatst in Ravotburcht. Dat is een reactie op de opmerkingen dat die er veel te weinig waren in het provinciedomein. Er is ondermeer een boomlange familieschommel. De speelzone is omringd met zitbanken waar ouders een hun kinderen kunnen in het oog houden. En de speeltuigen zijn deels inclusief.

Concept is allicht indicatie over de toekomst van de Halve Maan

Het provinciedomein Halve Maan in Diest is de laatste tijd nauwelijks uit het nieuws weg te branden. Er was eerder vooral nogal wat te doen over de geplande sluiting van het openluchtzwembad. Dat zou in 2026 gebeuren maar ondertussen is die deadline voorlopig niet meer aan de orde. Er wordt eerst gepraat met alle stakeholders maar dat er iets moet gebeuren staat als een paal boven het zwembadwater. Het huidige zwembad lekt als een zeef, de installaties zijn oud en dus duur in verbruik en in onderhoud en het zwembadconcept concept dateert uit de vorige eeuw toen milieuoverwegingen net iets minder belangrijk waren. Komt daar bovenop dat de uitbating stevig verlieslatend is en dat redder een knelpuntberoep geworden is.

In aanloop naar de heropening van het openluchtzwembad in het eerste jaar na de pandemie kondigde gedeputeerde Schevenels nog botweg een sluiting aan van de zwembaden in Huizingen, Kessel-Lo en Diest. In Huizingen is dat ondertussen een feit maar daar was er ook geen alternatief. De installatie was gewoon stuk en kon ook niet meer gemaakt worden. Na een paar opvallende protestacties gaat men verder praten over de toekomst van de Halve Maan in Diest maar dat het huidige zwembadconcept overeind blijft lijkt uitgesloten. De nieuwe speeltuin geeft een indicatie van het model dat men bij de provincie wil realiseren. De site moet duidelijk evolueren naar een groene kindvriendelijke long aan de stadsrand waar zachte recreatie en evenementen mogelijk zijn en waar ook water manifest aanwezig is. De vraag is of je in dat water al dan niet nog kan zwemmen. In het initiële concept was daar geen plaats meer voor maar het volk morde zo hard dat dat zwemloze scenario maar moeilijk houdbaar lijkt. De piste die al een paar keer naar voren werd geschoven is de ontwikkeling van een natuurlijk zwembad als alternatief. De gesprekken die nu moeten gaan plaats vinden zullen alleszins niet al te lang mogen aanslepen. Er mag dan wel geen harde deadline voor de sluiting meer zijn maar de houdbaarheid van de technische installaties is beperkt. Dat maakt in principe de positie van gedeputeerde Schevenels nog comfortabeler. Als er een onoplosbaar technisch probleem opduikt moet de provincie het zwembad zelfs niet principieel sluiten, net zoals in Huizingen. De ontwikkeling van een natuurlijk alternatief zal overigens niet evident zijn. Alleszins kost ook dat veel geld en precies dat is er veel minder op provinciaal niveau.

Geef een reactie