Hopville combineert het beste van Retro Jardin en het streekbierenfestival

Dat er iets beweegt in Diest is een understatement. Na de inerte periode tijdens de pandemie groeit de stroom aan evenementen en activiteiten aan als sterk stromend bergbeekje en de stadsdiensten zelf spelen daar vaak een opmerkelijke creatieve rol in. Het stadsbestuur laat zich bij al die initiatieven begeleiden door studenten van de Karel De Grote Hogeschool en die kwamen met een frappante opmerking. Er gebeurt heel veel in de stad maar daardoor ontstaat een mozaïek van allemaal kleine events waarvan de coherentie niet altijd even duidelijk is.

Hopville

In Diest gingen ze aan de slag met dat gegeven en dat levert nu een eerste resultaat op. Het erg populaire parkfeest Retro Jardin wordt samengevoegd met het streekbierenfestival dat in eerdere jaren in de maand augustus op de Grote Markt plaats vond. De beste elementen van beide events worden in mekaar gepast tot een nieuw tweedagendurend parkfeest. Hopville wordt de nieuwe naam van dat hippe feestje en die naam beklemtoont meteen dat bier een centrale plaats inneemt. Maar het draait zeker niet om bier alleen.

Craft beer

Ambachtelijke bieren gemaakt door kleinere onafhankelijke brouwerijen, het is helemaal hot en trendy en het kreeg ook een eigen naam. Craft beer! Overgewaaid uit de Verenigde Staten overigens.

Je kan tijdens Hopville kennis maken met een breed pallet van die kleinere brouwers. Iedere brouwerij krijgt een eigen vaste toog, met een selectie van de beste bieren uit hun assortiment.

Op Hopville zullen die brouwers meer dan 80 soorten craft beer tappen. Die kan je allemaal proeven maar zelfs met de kleinere proefglaasjes van 15 centiliter, die speciaal voor het festival worden ontwikkeld, is dat allicht een onmogelijke uitdaging. Bierliefhebbers moeten dus een keuze maken uit het aanbod van verfrissend blond en zachte saisons, bonkige stout, hoppige IPA’s en straffe tripels.

Lokale brouwers en craft beer in blik

Uiteraard zijn de lokale brouwerijen er bij tijdens Hopville. Loterbol en Brouwerij Buvens zijn gevestigde waarden. Bastion is de jongere telg van het gezelschap met uitstekend gemaakte bieren en een knap opgebouwde marketingstrategie. Allicht wordt dat lijstje nog wat langer, er zijn nog wel meer mensen bezig met het maken van craft beer.
Tijdens de voorstelling van Hopville werd bekend dat brouwerij Enigma zich in Diest zal vestigen. Zaakvoerder-brouwmeester Mark Veugelers was persoonlijk aanwezig en kon dat nieuws bevestigen. Ook zij hebben uiteraard een toog tijdens het parkfestival.

Je kan tijdens Hopville ook kennis maken met de ‘blikkenbar’ van Hop’s N More. Craft beer in blik? Biergeeks krabben zich allicht enigszins verbaasd in het hoofdhaar. Hop’s N More is echter een craft beer bar & shop waar je je favoriete bier ook mee naar huis kan nemen. Zaakvoerders Jelle en Koen tappen het gewoon via de kraan in een zogenaamde crowler, zeg maar een een blik, of een growler, een fles dus.

Silent Disco & Street food

De bijzondere sfeer die door de jaren heen was opgebouwd voor Retro Jardin, wordt ook doorgetrokken naar Hopville. Muziek, een dansje, flanerende hipsters, wandelaars en pick-nickers, kinderspelen of gewoon rond wandelen. Het moet allemaal kunnen. Samen dansen kan op je eigen ritme en muzikale voorkeur in de Silent Disco Area. In het park komen speeltafels, grote zeepbellen en gezelschapspelletjes en je kan proeven van lekkere sironades en fruitsapjes.

Livemuziek van zeer hoog niveau

De livemuziek komt overigens niet van de eerste de besten. Jan De Smet en Tijs Vanneste & De Pelikanen staan op het podium.
Jan Desmet is onder meer bekend van De Nieuwe Snaar maar ook solo is deze ukelelespeler, accordeonist, gitarist, componist en zanger een echte rasperformer. Hij selecteert uit eigen werk, maar hij brengt ook songs van artiesten die hem hebben beïnvloed. Dat gaat zeer breed, van Wannes Van de Velde over Jaap Fischer tot Bob Dylan. Tussen zijn songs door vlecht hij wat goedgekozen kwinkslagen en grappige anekdotes. Vlot verteerbare klasse, met andere woorden.

Tijs Vanneste kennen we onder meer van De Kemping. Hij brengt De Pelikanen mee en dat zijn een stelletje topmuzikanten die het Cerckel Park een dimensie extra zullen geven. We overlopen het lijstje even. Met Mario Goossens zit een van de beste drummers van Vlaanderen en omstreken op het podium maar ook Paul Van Bruystegem is erbij en dat betekent dat de helft van Triggerfinger mee speelt. Serge Feys was de man achter de toetsen bij TC Matic en Arno,(Arno), zanger-gitarist-componist Jan Oelbrandt heeft een lijstje op zijn website geplaatst waarmee je door de bands kan scrollen waarmee hij allemaal gespeeld heeft. Say no more. En ja , Guy Swinnen staat er ook bij. En dan is er nog Sam Vloemans,  multi-instrumentalist die onder meer trompet, bugel, percussie, timbales en keyboards speelt en al eens op het podium durft te kruipen naast Gregory Frateur bij Dez Mona.  Iets wat niet iedereen gegeven is.

Niet alleen in het Cerckel park

In de Michel Theyssstraat vlak naast het park kan je terecht voor streetfood van lokale producenten of distributeurs. Allicht wordt dat lijstje de volgende weken nog langer maar je kan al noteren dat er pizza’s, burgers gebakken en borrelplankjes zijn van onder meer Mezze Mood, Vuegen, Jack’s BBQ, Kilani en Kookdepot.
Verder kan je in de Michel Theysstraat de brouwerij Loterbol gaan bezoeken. Die is namelijk gevestigd in de gebouwen van de vroegere brouwerij Duysters. Dat stukje industrieel verleden is knap gerestaureerd en zo’n groepsrondleiding het is zeer de moeite waard omdat je heel wat info krijgt over het brouwpoces.

Tweejaarlijks

De eerder geciteerde bundeling van activiteiten zorgt niet alleen voor een herprofilering van een aantal events die in het verleden een sterke reputatie hebben opgebouwd, er komt ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Om de kalender niet te overladen worden sommige activiteiten in een tweejarige cyclus geschoven.

Hopville is er daar één van. Het parkfeest wordt telkens in de even jaren georganiseerd samen met het kunstenparcours dat momenteel aan de gang is in Diest. In de oneven jaren komt dan onder meer het stadsfestival Relict terug. Ook tweejaarlijks dus. Daar zit een duidelijke gedachtengang achter. Diest kreeg in 1229 stadsrechten van hertog Hendrik I van Brabant. Dat zal in 20229 dus exact 800 jaar geleden zijn en dat willen ze in de Demerstad stevig vieren met een stadsfestival op maat XL. In een oneven jaar dus, maar dat geheel ter zijde.

Retro Jardin in 2019
Streekbierenfestival | vorige edities

Geef een reactie