Herdenking Wapenstilstand in Zichem in beeld

4 comments

 • Ongelooflijk dat jij nog steeds spreekt van “fanfare” terwijl het de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia “De Heren van Zichem” is. De fanfare in Zichem heeft al jaren geleden, spijtig genoeg, de geest gegeven. Je kunt het onderscheid tussen harmonie en fanfare misschien eens opzoeken. Dat blijft het beste bij.

  • Hé taalpolitie: Je hebt mss een punt en wordt je ongewild deelgenoot van die slordigheid.
   Maar maakt het dan echt zo veel uit of iemand ‘groter als’ of ‘groter dan’ zegt?
   Ik denk dat speaker op uw reactie wijselijk zijn mond houdt, terwijl hij inwendig met zijn ogen rolt.

   @ Leo:
   “Er is maar één manier om kritiek te vermijden: niets doen, niets zeggen en niets zijn. (Ar……)

 • Bedankt Hedwig voor deze prachtige reportage, ook dat draagt bij aan de herinnering en de eer die wij aan deze helden willen betonen . En zo als gezegd is de zin nooit meer oorlog nog nooit zo met de voeten getreden
  Nogmaals fenomenaal bedankt van het ganse NSB team

  Leo Lemmens

 • Jammer genoeg ziet de toekomst er op het vlak van herdenkingen somber uit. ‘Er zijn nog maar een handvol oud-strijders. Het zijn allemaal hoogbejaarde mensen die niet meer zo mobiel zijn. Sommigen wonen ook in rusthuizen. Elders zie je dat kinderen bij de plechtigheden betrokken worden. Hier in Scherpenheuvel-Zichem lijkt dit niet te lukken op een paar uitzonderingen na dan. Het zou nochtans mooi zijn mochten de kinderen die kransen kunnen leggen. Maar de interesse ebt weg. Ook in de geschiedenislessen leren ze nauwelijks nog iets over de wereldoorlogen.
  Vroeger waren er vier plechtigheden. Naast 11 november werd er ook hulde gebracht op 1 november, op 15 november was er het Te Deum en op 8 mei V-Day. Het is misschien wenselijk en te overwegen het Te Deum ook op 11 november te laten plaatsvinden, zo hoeven de mensen zich maar één keer meer te verplaatsen voor beide plechtigheden en verhoogd dit misschien het deelnemersaantal. Trouwens volgend jaar (2024) zijn er niet alleen parlement- en gemeenteraadsverkiezingen maar herdenken we het einde van tachtig jaar bevrijding. Misschien een aandachtspunt voor het huidige of toekomstige stadsbestuur om dit in hun agenda op te nemen.

  Nog een woordje van dank aan Leo Lemmens, zijn team, alle deelnemers en sympathisanten voor hun inzet en eerbetoon aan zij die gevochten en hun leven hebben gegeven voor België.

Geef een reactie