Merodefestival 2019

CONCERTAVONDEN

KLIK HIER NAAR DE TICKETSITE VAN DE ORGANISATOREN

Merodefestival biedt voor het vijfde jaar op rij een staalkaart van de Europese folkmuziek in het openluchttheater van het Warandepark in Diest. Bij elk van de concerten mag je unieke samenwerkingen verwachten tussen artiesten die zelden tot nooit het podium delen, op een locatie die de muziek perfect omkadert. Elke concertavond (met uitzondering van zaterdag) start om 18 uur en combineer je idealiter mét het sociaal kookatelier ‘Alles Goed !?’. Uiteraard kan je ook enkel het concert van 20 uur bijwonen (zonder maaltijd).

Woensdag 29 mei: Naragonia (BE) – Savina Yannatou & Primavera en Salonico (GR)
Klik door naar de fotopagina

Donderdag 30 mei: Robb Johnson (UK) – Naomi Vercauteren (BE) met BRISK, Mohsen Amini (UK), Kitty Macfarlane (UK) en Marit Falk (NO-UK)

Vrijdag 31 mei: Alden, Patterson & Dashwood (UK) – Ulrika Bodèn (SE) & Sofia Sandèn (SE) feat. MANdolinMAN

Zaterdag 1 juni: A la Rum (50 jaar kleinkunst)


  • 18.00 | Naragonia
  • 20.15 | Savina Yannatou & Primavera en Salonico (GR)

Naragonia zijn Pascale Rubens (diatonische accordeon, viool, zang) en Toon Van Mierlo (doedelzak, fluit, accordeon, zang). Toon & Pascale wonen op een steenworp van Diest en zijn de ideale festivalopener voor de vijfde editie van Merodefestival. Als melodische folkgroep brengt Naragonia eigenzinnige muziek met een verfijnde, stevige energie. Niet alleen de danser, ook de luisteraar kan volop genieten. Het repertoire van Naragonia bestaat uit melodieën van eigen makelij.

Savina Yannatou is een zangeres uit Thessaloniki, het ‘Jeruzalem van de Balkan’: een smeltkroes van Griekse, Joodse, Turkse, Bulgaarse, Servische, Armeense gemeenschappen en Pontische Grieken. Dat betekent dus een gevarieerd mediterraan repertoire. Een fascinerende muzikale reis, dankzij de uitzonderlijke arrangementen van Kostas Vomvolos, en haar geweldige groep Primavera en Salonico. Savina Yannatou studeerde in eigen land en aan de Londense Guildhall School of Music and Drama. In de jaren negentig ontstond haar eigen groep, een combinatie van muzikanten uit de jazz en de wereldmuziek.


  • 18 uur: Robb Johnson
  • 20:15 uur: Naomi Vercauteren kiest uit! met Mohsen Amini, Kitty Macfarlane en Brisk

Robb Johnson staat bekend als ‘de laatste authentieke politieke songwriter’. Zijn sociale betrokkenheid en engagement leidde tot vele muzikale pareltjes. Gewapend met gitaar en een heerlijke stem bracht hij maar liefst meer dan 45 albums uit.

Naomi is zoals veel generatiegenoten mee gevormd door de Ethno-kampen, waarbij jonge muzikanten elkaars muziek delen. Dit concert is helemaal in dezelfde sfeer. Violiste Naomi Vercauteren heeft een bijzondere passie voor Angelsaksische, Scandinavische en Keltische volksmuziek. Naomi koos voor Merodefestival uit deze muziekscènes 4 internationale gasten uit, waarmee ze een unieke avond brengt

Kitty is een singer-songwriter uit Somerset (UK) en haar muziek is rijk aan visuele beelden. Haar liedjes spelen vaak in op de relatie van de mens en de natuur. Ze bracht in 2018 een zeer goed onthaald debuutalbum (‘Namer of clouds’) uit, met o.a. lovende recensies in Mojo Magazine, the Guardian en fRoots.

‘Her remarkably accomplished debut album, Namer Of Clouds, beguiles with its poetry and tenderness, and her eye for detail, vivid imagination and bright vocals make it a captivating listen. She is a talent to watch’ – The Guardian

Mohsen is op zijn jonge leeftijd al een veteraan in de Britse folkscène. Met Talisk en Imar speelde hij al op zowat elk klein of groot podium in heel Europa. Zijn unieke virtuositeit op concertina zorgde al voor een rits aan awards, waarbij hij als allerjongste muzikant ooit de BBC Folk Musician of the year Award op zijn schouw mocht zetten

  • BBC Folk musician of the Year 2018 
  • oprichter TALISK & Imar

Naomi’s eigen ensemble BRISK brengt met viool, fluit, gitaar en bodhran een eigenzinnige blik op Angelsaksische folk.


  • 18 uur: Alden, Patterson & Dashwood
  • 20:15 uur: Sofia Sanden & Ulrika Boden feat. MANdolinMAN

Alden, Patterson & Dashwood
Dit folktrio uit Norwich (UK) combineert viool, dobro, gitaar en mandoline en ze doen hun eigen ding: alle nummers schrijven ze zelf, en hun debuutalbum ‘Call Me Home’ wordt liefdevol gepresenteerd in aantrekkelijke handgemaakte covers, ontworpen en met de hand gedrukt door de band. Hun muziek heeft invloeden van volkstradities van beide kanten van de Atlantische Oceaan met opzwepende instrumentalen en verhalen over jonge reizigers, slaperige zeeën en de genegenheid voor hun heimat.

Sofia Sanden & Ulrika Boden
Zangeres Ulrika Bodén is helemaal thuis in de traditie van Ångermanland, Sofia Sanden weet alles van de volksmuziek uit Dalecarlia. Ulrika speelt ook autoharp, dulcimer en fluiten, Sofia speelt viool. Twee geweldige stemmen uit de Zweedse folk.

MANdolin MAN
Na onder andere Nancy Kerr, Martin Simpson, Fay Hield, Tim Eriksen, Corou de Berra en nog tal van anderen muzikaal te ruggensteunen, mag het befaamde huisorkest van het Merodefestival deze keer Zweedse topzangeressen begeleiden. Voor de gelegenheid aangevuld met Stefan Bracaval op fluit & percussie.


  • 16 uur – 18 uur: lezing ’50 jaar Kleinkunst, van daar is de lente tot een nieuw geluid’ met Lennaert Maes, Koen Huygebaert (Nekka), Jan De Wilde en Jonas Winterland.
  • 20:15 uur: A la Rum

Lezing: 50 jaar kleinkunst ‘Daar is de lente, tot een nieuw geluid’.
Lennaert Maes interviewt generatiegenoot Jonas Winterland, levende legende Jan De Wilde en organisator Koen Huygebaert (Nekka). Aan de hand van hun eigen verhalen nemen ze ons mee op een boeiende trip langs 50 jaar kleinkunst. De lezing/interviews worden doorspekt met enkele live gebrachte kleinkunstklassiekers.
In samenwerking met Davidsfonds academie en Davidsfonds Diest.

A la Rum | 50 jaar kleinkunstgeschiedenis

Kleinkunst en Vlaanderen gingen hand in hand: Rum begon eraan in 1969, beïnvloed door Angelsaksische folk en allerlei chansonniers. Maar snel namen ze Vlaamse traditionele nummers op in het programma en creëerden ze een heel eigen geluid. Ze scoorden alom met hun Musette (1972), met Ik hou van alle vrouwen (1974) en hun cover van Jan De Wilde zijn vrolijk lentelied (1974).

Stamboomleden Paul Rans en Wiet Van de Leest ontbonden RUM in 1978 om ergens midden jaren 2000 terug samen te spelen. Momenteel werken ze samen met gitarist Jokke Schreurs en zanger Marc Hauman. In 2019 vieren ze hun jubileum met de première op het Merodefestival. A la Rum neemt je mee langs een geschiedenis van 50 jaar, maar is tegelijk behoorlijk fris met hun nieuwste programma.

MUZIKALE WANDELINGEN

Beleef de Merodestreek, haar mooie kleine erfgoedplekken en haar prachtige natuurgebieden muzikaal! Uniek aan het Merodefestival zijn de muzikale wandelingen. Op tochten in kleine groep van zo’n 7 km houden we een drie of viertal muzikale stops, en tonen we de regio op zijn mooist. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee. Let op ! de wandelingen zijn NIET toegankelijk met een buggy. Kinderen moeten dus een stevige wandeling aan kunnen.

  • Donderdag 30 mei: Van Bergom naar Westerlo en Varenbroek
  • Vrijdag 31 mei: Hertberg – Blauberg
  • Zaterdag 1 juni: Van Schoot naar Engsbergen door Gerhagen
  • Zondag 2 juni: Zammelsbroek, Oosterlo en de Nete