Reneeke, de allicht vriendelijkste straatveger van Vlaanderen, is niet meer

Reneeke is vannacht overleden. De man die met borstel en stootkar Diest een beetje schoner maakte. De man die met zijn legendarische vriendelijkheid de wereld een beetje schoner maakte.

De man ook, zonder achternaam. Die had hij wel maar hij had hem niet echt nodig. Iedereen wist over wie het ging als Reneeke genoemd werd.
Einde 2018 hing hij zijn borstel definitief aan de haak in het stadsmagazijn. Dat werd een memorabele dag. Radio, TV en zowat de volledige schrijvende pers hosten een tijdje achter de vriendelijkste straatveger van Vlaanderen aan. Veel Diestenaren wandelden een extra straatje om, om Reneeke een laatste keer te kunnen groeten. Freinetschool De Pit maakte hem zelfs tot symboolfiguur van hun actie in het kader van Mooimakers.

Die laatste groet is ondertussen ook harde realiteit geworden. Reneeke Pauwels, want zo heet hij voluit, is niet meer. Fysiek althans. Want Reneeke zal niet vlug vergeten worden. Op de sociale netwerksite Facebook stroomt het respect en de waardering voor de man al een ganse dag over de schermen. Diest gaat prat op zijn ambassadeurs. Dat zijn bijna allemaal muzikanten en TV-persoonlijkheden. Reneeke zou in dat rijtje niet misstaan. Een eenvoudige man die in alle bescheidenheid met zijn glimlach en zijn natuurlijke vriendelijkheid uitgroeide tot een cultfiguur!

Fotocredits coverfoto Marcel Heyligen

2 comments

Geef een reactie