De Lijn verduurzaamt gebouwen en sluit sites in onder meer Aarschot, Tremelo, Westerlo en Kessel-Lo

Vervoersmaatschappij De Lijn gaat al haar gebouwen modern, duurzaam en kwaliteitsvol inrichten. Die ambitieuze vastgoedoperatie moet er mee voor zorgen dat De Lijn haar kerntaken en doelstellingen beter kan waarmaken. De plannen hebben gevolgen voor de stelplaatsen in onder meer Aarschot, Tremelo en Westerlo en voor de onderhoudscentra in Mechelen en in Kessel-Lo.

Binnenkort start de vervoersmaatschappij met een grondige renovatie van vier locaties en de bouw van dertien nieuwe stelplaatsen of onderhoudscentra. De Lijn wil ook acht stelplaatsen en vijf onderhoudscentra integreren in andere locaties. Onder meer de stelplaatsen van Aarschot, Tremelo en Westerlo verdwijnen, net als de onderhoudscentra in Kessel-Lo en Mechelen. De betrokken chauffeurs en technici zullen verhuizen naar naburige locaties. Ze krijgen allemaal de nodige communicatie en individuele begeleiding. 

Alle sites worden duurzaam, kwaliteitsvol en modern 

Bij de herinrichting van de sites van De Lijn wordt uiteraard ook gedacht aan het comfort en de veiligheid van de werknemers. De gebouwen worden verder conform alle opgelegde normen op vlak van energie en milieu opgetrokken en ze stroken met de doelstellingen op het vlak van efficiëntie, duurzaamheid en reizigerscomfort.

Er werd ook gekeken naar de ligging en capaciteit van stelplaatsen in functie van het aanbod basisbereikbaarheid, de eigendomssituatie van het gebouw en de bijhorende vergunningen. De stelplaatsen en onderhoudscentra moeten verder geschikt zijn voor de elektrificatie van de bussen. 

De elektrificatie van de stelplaatsen is een absolute vereiste voor de vergroting van het voertuigenpark maar die switch stelt hoge technische eisen. Op kleinere stelplaatsen is dat moeilijk haalbaar en het is in verhouding ook heel duur.  Vandaar de beslissing om de stelplaats te sluiten en de werknemers de kans te bieden om te muteren naar een andere, nabijgelegen stelplaats.

Zo kwam De Lijn tot een leidraad die richting geeft over welke gebouwen best grondig gerenoveerd worden, waar er nieuwe sites gebouwd worden en welke sites verlaten worden.

Prioritaire projecten 

Acht stelplaatsen zijn te klein, te sterk verouderd en voldoen niet aan de bovenstaande criteria. Het gaat om de sites van Aarschot, Diksmuide, Geluwe, Londerzeel, Mol, Tremelo, Westerlo en Zwevezele. De betrokken chauffeurs zullen verhuizen naar een andere, naburige stelplaats tegen 1 juli 2025.  

De stelplaats van Aarschot is sterk verouderd en het gebouw behaalt een slechte milieuscore. Er werken momenteel 21 voltijdse medewerkers. Die kunnen aan de slag in Heist-op-den-Berg, Tielt-Winge of Leuven-Noord.

De situatie in Tremelo en Westerlo is vergelijkbaar. In Tremelo zijn 33 voltijdse werknemers aan de slag en die kunnen naar Heist-op-den-Berg, Mechelen of Leuven-Noord. In Westerlo gaat het over 27 voltijdse jobs. Zij kunnen opteren voor Heist-op-den-Berg of Turnhout.

Ook een aantal onderhoudscentra voldoen niet meer aan de huidige standaarden en laten niet toe om aan moderne, nieuwe voertuigen te sleutelen. Onder meer het onderhoudscentrum in Mechelen verhuist naar de nieuwe site in Rumst die in 2024 in gebruik wordt genomen. In Mechelen blijft er wel een loods voor klein onderhoud dat door mobiele teams uit de regio zal uitgevoerd worden. De activiteiten van het onderhoudscentrum van Kessel-Lo verkast naar een nieuw centrum op de bestaande site van Leuven Noord.  

De woordvoerder van De Lijn benadrukt dat de vervoersmaatschappij momenteel een aantal praktische regelingen treft zodat iedereen ook effectief in een nabijgelegen stelplaats aan de slag kan.  Ze begrijpen dat de medewerkers vragen hebben. Er komen informatiemomenten om samen met de diensthoofden, teamcoaches en collega’s het verdere verloop uit te tekenen.  

Geef een reactie