Dierenminister Ben Weyts sluit hondenkwekerij De Rectorijhoeve in Kortenaken

Sinds Dierenwelzijn overgedragen werd naar Vlaanderen wordt het stap voor stap uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Dierenminister Ben Weyts heeft stap voor stap werk gemaakt van meer controles en strengere straffen. Omdat er meer controles zijn, lopen er ook steeds meer mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen tegen de lamp. Weyts aarzelt niet om ook erkenningen van kwekers in te trekken. Zo verloren eerder dit jaar al 3 kwekers hun erkenning.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft nu ook de erkenning ingetrokken van ‘De Rectorijhoeve’, een beroepskwekerij voor honden in het Vlaams-Brabantse Kortenaken. Tijdens verschillende controles werden eerder al meerdere overtredingen vastgelegd. Er werden maatregelen opgelegd, maar daar werd onvoldoende aan voldaan. Daarom heeft Weyts uiteindelijk de erkenning van de hondenkwekerij ingetrokken.

Er zijn verschillende inbreuken aan het licht gekomen.  Zo was er een gebrek aan (proper) drinkwater, kon een deel van de honden nooit naar buiten en was er sprake van een gebrekkige huisvesting. De hokken waren donker en nat en er waren er onvoldoende zachte ligplaatsen voorzien voor de honden. Daarnaast werd de kwekerij ook onvoldoende bezocht door de contractdierenarts.

De Rectorijhoeve is geen kleine speler. Bij de laatste controle waren er ongeveer 280 honden aanwezig, puppy’s in nesten niet eens inbegrepen. De Rectorijhoeve verloor de erkenning én er is ook een verbod van twee jaar. In die periode kan er geen nieuwe aanvraag ingediend worden.

Volgens Ben Weyts maakt het aanwerven van extra controleurs het mogelijk om meer controles uit te voeren en dierenverwaarlozing of -mishandeling tegen te gaan”, zegt Dierenminister Weyts. De waakzaamheid van de inspectiedienst en van lokale politie maakt het mogelijk om in te grijpen waar nodig.

2 comments

  • Rudi Putseys

    Beste,

    Wat zijn de gevolgen voor de mensen die hééél recent daar een dier aangeschaft hebben???

    • Hedwig Neesen

      De beslissing van het kabinet Weyts legt niet enkel een sluiting op maar ook een schorsing van twee jaar. Binnen die periode kunnen de uitbaters geen nieuwe vergunning aanvragen. Wij gaan er dus van uit dat je de volgende twee jaar niet meer terecht kan bij deze kwekerij.

Geef een reactie