Nieuwe bevelhebber voor het trainingscentrum para in Schaffen

Het trainingscentrum para in Schaffen heeft een nieuwe bevelhebber. Vorige donderdag droeg majoor Majoor Erwin Van der Heyde het bevel over aan luitenant-kolonel Geoffroy L’Eveque. Majoor Van der Heyden zette gedurende vier jaar de lijnen uit in het trainingscentrum. In die periode bouwde hij een opvallende positieve dynamiek uit. Vier jaar aan het hoofd van een detachement is behoorlijk lang maar Erwin Van der Heyden was eigenlijk het grootste deel van zijn loopbaan aan de slag in het trainingscentrum. Schaffen slingert als een rode draad door de militaire loopbaan van de majoor. 

Erwin Van der Heyden studeerde in 1991 af aan de Koninklijke Militaire School. Na zijn opleiding werd hij commandant van de 17de compagnie in het derde bataljon para in Tielen. In 1996 begon hij aan een periode van tien jaar in een aantal leidinggevende functies in Schaffen. Van 2006 tot 2009 werkte majoor Van der Heyden in de generale staf in Evere. In 2009 keerde hij terug naar Schaffen als tweede in bevel. De majoor werd echter naar de Democratische Republiek Congo gestuurd waar hij commandant was van de van een detachement in Kindu. Tussen 2012 en 2014 werd Van der Heyden adjunct officier training en operaties in het hoofdkwartier van de Lichte Brigade in Marche-en-Famenne. Dat was een constructie waar het regiment paracommando een tijdje deel van uit maakte maar die al snel weer werd opgeplooid. 

In 2014 werd de majoor opnieuw naar de generale staf geroepen als bevelhebber van het Joint Operations Centre. In 2017 kwam Erwin Van der Heyden terug naar Schaffen, opnieuw als tweede in bevel. In 2018 werd hij dan aangesteld als bevelhebber. Vanaf deze week gaat hij aan de slag in de dienst HR in Evere. Majoor Erwin Van der Heyde kan binnen twee jaar op pensioen.

Geoffroy L’Eveque is amper 44 jaar en heeft nu al de graad van luitenant-kolonel. Insiders bestempelen hem dan ook als een man met een heel groot potentieel binnen defensie. Zij carrière lijkt ook duidelijk gestuurd om dat doel te bereiken en zijn passage als bevelhebber in Schaffen past in dat plaatje. Geoffroy L’Eveque studeerde in 2000 af aan de Koninklijke Militaire School. Tussen 2000 en 2005 was hij commandant bij het eerste para in Diest. Daarna vertrok hij voor twee jaar naar het opleidingscentrum voor commando’s. In 2009 en 2010 kwam hij terug naar 1 para. Geoffroy L’Eveque zou daarna een van de auteurs van de lichte Brigade worden maar in die periode volgde hij de cursus voor hogere officier. In 2012 werd hij officier operaties in het derde para dat op dat moment samengevoegd was met een deel van het eerste para. In 2014 werd Geoffroy L’Eveque evacuatieplanner in het departement Operaties en Training. Hij zou daarna nog drie jaar les geven aan de Koninklijke Militaire School. Sinds 2020 was Geoffroy L’Eveque stafchef bij het Special Operations Regiment.Gedurende zijn loopbaan werd de luitenant-kolonel intensief op buitenlandse missie gestuurd. Geoffroy L’Eveque werd regelmatig ingezet op buitenlandse missies. In 2005 en 2009 werd hij uitgestuurd naar Afghanistan. In 2007 was hij in Kosovo en in 2008 in de Democratisch Republiek Congo. Ook in 2014 werd de nieuwe bevelhebber in Schaffen twee keer uitgestuurd naar Congo. 

Uiteraard waren er heel wat belangrijke hoge officieren aanwezig bij de bevelsoverdracht. Zonder volledig te zijn was er een ceremoniële hoofdrol voor bevelhebber van het Special Operations Regiment, kolonel stafbrevethouder Ir. Frédéric Linotte en voor adjunct stafchef operaties en training generaal-majoor Vincent Descheemaeker.
Verder zagen wij onder meer, en zonder limitatief te zijn, huidig directeur van SOCOM Tom Bilo en Piet Philippe, bevelhebber in Schaffen van 2012 tot 2015.

Verder waren onder meer ook burgemeester van Diest Christophe De Graef en korpschef van zone Demerdal Jan Konings aanwezig.

2 comments

Geef een reactie