Huize Sint-Augustinus gaat nieuw woonzorgcentrum bouwen op huidige site

De vzw Sint-Annendael Grauwzusters baat al sinds 1999 het woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus aan de Fabiolalaan in Diest uit. In 2003 werden ze ook eigenaar van het gebouw en toen al was er de ambitie om een nieuw en modern woonzorgcentrum op de site te ontwikkelen. Daar was ook voldoende reden voor. Het huidige gebouw dateert van de jaren zeventig en werd altijd intensief gebruikt. Het beantwoordt ook niet meer aan de opvattingen over ouderenzorg en kleinschalig wonen voor senioren.

Het gebouw dat er nu staat is nog opgevat zoals een ziekenhuis met lange gangen, kleine kamertjes en nauwelijks gemeenschappelijke ruimtes waar sociale interactie mogelijk is. In de huidige visie op wonen voor senioren ligt de klemtoon op comfortabel kleinschalig wonen en leven. Dat vloekt dus met het ziekenhuismodel. Uiteraard blijft ook de zorgverlening een prioriteit maar de rol van familie en mantelzorgers is veel belangrijker geworden.

Het huidige gebouw is ook niet geïsoleerd. In de zomer resulteert dat in tropische situaties en met de huidige energieprijzen worden de wintermaanden zeer kostelijk. De bewoners hebben enkel een toilet en een lavabo op de kamer en dat is toch niet meteen wat je comfortabel wonen kan noemen.

Voldoende reden dus, om de ambitie die al bijna twintig jaar knaagt, ook effectief waar te maken. Volgend jaar wordt de nieuwbouw eindelijk gerealiseerd en die zal volledig de nieuwe filosofie van kleinschalig genormaliseerd wonen uitstralen. De nieuwbouw zal opgetrokken worden achter het huidige gebouw dat daarna gesloopt wordt. Het nieuwe woonzorgcentrum zal over een veel grotere oppervlakte worden gespreid maar het aantal bewoners blijft hetzelfde. Het dagcentrum en het café blijven behouden. Om het project te kunnen realiseren moet een deel van het bos worden gerooid. Dat wordt heraangelegd op de site zelf, op de plaats waar momenteel het voetbalveld ligt. Ook de vijver moet
plaatsmaken maar dat is deels ook vanuit veiligheidsoverwegingen.

De nieuwbouw wordt een aaneenschakeling van woningen waar 8 tot 9 mensen wonen. De woningen hebben maximaal twee bouwlagen. Elke woning heeft een aparte ingang en een privétuintje of een overdekt terras voor wie op de eerste verdieping woont. Elke kamer heeft een volwaardige badkamer.

Tussen de woningen wordt een centraal binnenplein aangelegd met wandel- en zitplekken,
een petanquebaan en speeltuigen voor kinderen. Die zijn onder meer bedoeld voor de kinderen die in de omgeving wonen. Op die manier wordt de buurt betrokken bij het gemeenschapsleven in het centrum.

De ganse site wordt zowel binnen als buiten op een dementievriendlijke manier aangelegd en ingericht.

De bouwwerken beginnen in principe begin 2023 starten, maar wellicht starten dit najaar al enkele voorbereidende werken. Het nieuwe woonzorgcentrum zou eind 2024 opgeleverd worden. De buurtbewoners krijgen nog verdere informatie over de bouwontwikkelingen, werfinrichting en -verkeer.

Geef een reactie