Peter Gysel wordt bevelhebber van opleidingscentrum paracommando in Marche-les-Dames

Het 1ste bataljon paracommando van Diest werd 11 jaar geleden ontbonden maar de militairen die er ooit werden opgeleid blijven een stempel drukken op de werking van het huidige Special Operations Regiment. Luitenant-kolonel stafbrevethouder Peter Gysel wordt vandaag aangesteld als nieuwe bevelhebber van het Trainingscentrum voor Commando’s (TrgC Cdo) van Marche-les-Dames. Dat meldt de website http://www.paracommando.com. Peter Gysel neemt het bevel over van luitenant-kolonel stafbrevethouder Stefan Lindelauf, die sinds 22 maart 2019 het commando over het opleidingscentrum voert.

Peter Gysel volgde een opleiding tot officier aan de Koninklijke Militaire School. In 1997 wordt hij ingedeeld bij het 1ste Bataljon Parachutisten waar hij onder andere bevelhebber was van de 21ste compagnie.

Kolonel Gysel zal daarna een innoverend project uitbouwen bij defensie. Als hoofd van de cel Maneuver van het Detachement Tactiek Interwapen (DTI), wordt hij een van de bezielers van het project VR 360°.
Omdat het steeds moeilijker wordt om een aantal operaties effectief fysiek uit te voeren, wil defensie een beroep doen op virtual reality. Het effectief ontplooien van een commandopost voor cursusdoeleinden bijvoorbeeld, is quasi onmogelijk geworden door het tekort aan personeel en tijd. Toch wil het DTI zijn leerlingen een beleving bieden die de realiteit maximaal benadert. Het project is nog in zijn beginfase maar met de aanstelling van een officier Innovatie is een belangrijke stap gezet. Ondertussen werd ook geïnvesteerd in materiaal en is er ook een commandopost gefilmd met een 360° camera. Dat laat toe om de ontplooiing van zo’n commandopost met een virtual reality bril en een joystick aan te pakken.

Kolonel Peter Gysel keert dus vandaag terug naar het terrein. Het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames bestaat uit twee kazernes, Wartet en Roman. In Wartet wordt de basisopleiding tot paracommando gegeven. In kwartier Roman, dat instaat voor de vorming in specifieke Commandotechnieken waaronder amfibie, rotsklimmen en survivaltechnieken.

Geef een reactie