Leuven gaat stilteplekken inrichten via een participatief traject tussen burgers en kunstenaars

De coronacrisis heeft het voorbije anderhalf jaar een grote impact gehad. Nu het openbare leven weer op gang komt wil de stad Leuven enkele stilteplekken inrichten. Daar krijgen Leuvenaars ruimte om tot rust te komen of troost te vinden bij verlies of verdriet. Het concept van de stilteplekken werd in Vlaanderen vorm gegeven door de vrouwenbeweging Ferm. Ondertussen zijn er al meer dan 300 ingericht.

In Leuven kiezen ze voor een andere formule. De stilteplekken worden vorm gegeven door de vzw De Nieuwe Opdrachtgevers. Dat is een platform dat de verbinding vormt tussen kunstenaars en opdrachtgevers om hedendaagse beeldende kunst te realiseren, vaak in de open ruimte.

Zij zullen komende jaren een participatief traject begeleiden waarbij burgers en kunstenaars in dialoog deze plekken zullen ontwikkelen. Die werkwijze lijkt er van uit te gaan dat op de stilteplekken regelmatig nieuwe initiatieven zullen genomen worden. De meeste stilteplekken op basis van het concept van Ferm hebben die aangestuurde dynamiek niet.

Rust en troost

Mensen kunnen op de stilteplekken kleine rituelen organiseren, in gesprek gaan met elkaar of gewoon genieten van de stilte. Om poëzie en symboliek aan de plekken toe te voegen, zullen kunstenaars uitgenodigd worden om ze vorm te geven. Elke plek krijgt een specifiek ontwerp met zijn eigen verschillende belevingsmogelijkheden om zo het klassieke model van ‘het monument’ te overstijgen. Eerder dan iets groot of statisch neer te zetten op de locatie zal een kunstenaar iets toevoegen aan de plek waardoor er een bepaalde sfeer of symboliek ontstaat die uitnodigt tot stilstaan.

Volgens schepen van cultuur Denise Vandevoort betekent stilte een verademing in een maatschappij waar alles snel en vluchtig is. De stilteplekken willen ook ruimte bieden voor verbinding, gesprek en rituelen. Voor kleine, intieme evenementen zoals de Dag van de Stilte later deze maand.

Dag van de Stilte

Op zondag 31 oktober, de Dag van de Stilte, organiseert de stad Leuven om 16 uur de symbolische start van het project aan het kasteeltje van Park Heuvelhof. Dit kadert in Leuven Trooststad, waarbij tijdens de laatste week van oktober in de hele stad troostacties rond verlies en rouw centraal staan.

One comment

Geef een reactie