Situatie van fietsers op de Botermarkt wordt structureel verbeterd

Het mobiliteitsplan dat in 2014 in Diest werd ingevoerd, krijgt binnenkort een stevige update. Dat was ook nodig. Het huidige plan werd ingevoerd zonder dat infrastructuur werd aangepast en dat knelde op een aantal plaatsen. Ondertussen zijn er ook nogal wat grote infrastructuurwerken uitgevoerd en ook die vragen om een herziening van de mobiliteit.

Wij brengen in de loop van de volgende dagen een grondige analyse van het nieuwe mobiliteitsplan maar we lichten nu al kort een niet onbelangrijk detail uit.

Maandag starten namelijk werken aan de Botermarkt ter hoogte van juwelier Coolens. Fietsers kennen dat punt al jaren als een van de gevaarlijkste van Diest. Niet dat er zoveel zware ongevallen gebeuren maar het is er wel de ganse dag uitkijken, anticiperen, reageren en vooral improviseren.

Het probleem is het puntige verbrede voetpad voor de winkel van Coolens. Fietsers die vanuit de richting Grote Markt komen en verder naar de Hasseltsestraat rijden, moeten daar een beweging naar links maken, rond die verbreding van het voetpad. Hun zicht op het tegenliggend autoverkeer wordt ook gehinderd door geparkeerde wagens. Auto’s die uit de Hasseltsestraat komen en via de Leuvensestraat de stad willen verlaten, nemen meestal de bocht vrij scherp. Dat leidt vaak tot spannende situaties. Ook fietsers die vanuit de Leuvensestaat komen en naar rechts afslaan hebben hinder van deze onlogische infrastructuur.

Vanaf maandag 18 oktober start een aannemer met werken om die situatie op te lossen. De essentie van die oplossing bestaat erin om de parkeervakken voor juwelier Coolens op te geven. In de plaats van die parkeervakken komt een kort fietspad. Om dat bereikbaar te maken voor fietsers die vanuit de richting Grote markt komen, wordt de stoep aan het begin van de Leuvensestraat doorbroken. Het voetpad tegen de gebouwen blijft dus behouden en de punt van het voetpad tegen de rijbaan blijft ook behouden als bescherming tegen kort afdraaiende wagens. Even verderop komt de fietser dan op het wegdek van de Botermarkt, waar auto’s en fietsers een duidelijk zicht hebben op de verkeerssituatie. 

Je kan verder lezen na de afbeelding.
De gele lijn op de foto is louter indicatief en is geen realistische weergave van het traject dat het fietspad volgt.

De laad- en losplaats wordt verlegd naar de overzijde en kan gebuikt worden van 7 tot 11 uur, zoals op alle andere losplaatsen in de binnenstad. Na deze uren kan er gewoon geparkeerd worden.

De werken aan het kruispunt Botermarkt – Sint-Jan Berchmansstraat – Leuvensestraat starten op maandag 18 oktober en zijn klaar, als de weersomstandigheden het toelaten, op vrijdag 29 oktober.

Tijdens de werken wordt een omleiding voorzien voor gemotoriseerd verkeer. Wagens die vanuit de Hasseltsestraat komen, kunnen via de Kardinaal Mercierstraat naar de Leuvensestraat of via de Kardinaal Mercierstraat en de Egide Alenusstraat naar de Grote Markt en naar de Koning Albertstraat.

Geef een reactie