Artificiele intelligentie helpt huisartsen om longziekten op te sporen

​1.2 miljoen Belgen lijden aan een longziekte, maar bij 400.000 van hen is dit nog niet ontdekt.
​Om longziekten op te sporen kan de huisarts een spirometer gebruiken. Dit is een klein toestel dat de longfunctie meet aan de hand van de luchtstroom die de patiënt kan uitblazen. Een spirometer helpt bij het opsporen van astma, chronische bronchitis en andere longziekten. Ook bij mensen die COVID hebben doorgemaakt, meet het kleine toestel hoe het met de longfunctie is gesteld.
​Maar niet elke huisarts gaat even graag met de spirometer aan de slag. De patiënt moet explosief uitademen in het kleine toestel. Gebeurt dat niet helemaal correct, dan zijn de resultaten niet accuraat en kan de arts dus een verkeerde diagnose stellen. De resultaten zijn bovendien niet echt gebruiksvriendelijk en dus moeilijk te interpreteren.
​Nochtans kan een snelle en correcte diagnose veel leed besparen en de patiënt sneller goed behandelen.

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ moet de huisarts helpen om correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.

De Leuvense start-up ArtiQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen van artificiële intelligentie software voor longziektes. Hun technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen en bij klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen. Met deze ervaring op zak, ontwikkelde ze nu een software om spirometers slimmer te maken om de huisartsen te ondersteunen.

In totaal namen 39 huisartsen en een aantal verpleegkundigen van verschillende groepspraktijken deel aan het project. Er werd informatie verzameld van 47 patiënten om verder het gebruik van de software bij hun spirometrie-sessie te onderzoeken. Uit de bevraging bij de deelnemende artsen blijkt dat huisartsen de ondersteuning door de software nuttig vonden en er gebruik van willen maken in hun praktijk.

Volgens professor Jan Verbakel van de KU Leuven kan door sneller een juiste diagnose te stellen ook sneller een geschikte behandeling starten. Dat maakt een belangrijk verschil voor de individuele patiënt, maar op grotere schaal verbetert het ook de gezondheidszorg en ontlast het de ziekenhuizen.

​De slimme spirometer zit nog in een studiefase. Als die is afgerond, is het de bedoeling om de toepassing in België en Europa uit te rollen.

​Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie, onderstreept dat ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ een innovatiesubsidie van 90.687 euro kreeg van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal investeerde Vlaams-Brabant vorig jaar 675.128 euro in innovatie. De subsidie loopt via Smart Hub Vlaams-Brabant.

Geef een reactie