Striptekenaar Tom Huybrechts brengt tweede album over De Witte uit

Striptekenaar Tom Huybrechts stelde zaterdag zijn tweede album over De Witte van Zichem voor. Dat gebeurde in het geboortehuis van de schrijver van De Witte, Ernest Claes en in aanwezigheid van Jan Van Hemelrijck en zijn echtgenote. Zij kochten het huis in de jaren 1960. In 1982 onteigende de provincie het huis en het werd later overgekocht door het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem.
Ook burgemeester Manu Claes en eerste schepen Kris Peetermans waren aanwezig bij de voorstelling.

Bundeling van vier verhalen

Het nieuwe album van Tom Huybrechts is eigenlijk een bundeling van vier verhalen en daar heeft de auteur een zeer goede reden voor. De strip is bedoeld voor alle leeftijden maar de belangrijkste doelgroep zijn toch kinderen jonger dan tien jaar. Zij hebben vaak niet het geduld om een turf van een paar tientallen bladzijden te doorploegen. Daarom kapt Tom Huybrechts de verhaaltjes op. Hij probeert om op die manier de spanningsboog voldoende hoog te houden waardoor de lezers het verhaal ook helemaal uitlezen.

De auteur blijft in dit tweede album trouw aan de stijl die hij voor zijn eerste album ontwikkelde. De Witte wordt ook nu in een geactualiseerde context geplaats. Hij haalt voortdurend kattekwaad uit maar op een manier die sociaal geaccepteerd wordt.

Alles in eigen regie

Net zoals het eerste album brengt Tom Huybrechts ook dit werk in eigen regie uit. Alles aan het album draagt de stempel van Zichem. Tom woont zelf in Zichem, zijn tekenstudio is in Zichem en hij plaatst de leefwereld van De Witte in Zichem. In de albums van Tom komen ook telkens een paar bekende gezichten of scenes voor uit Zichem. Dat hoeven niet steeds mensen te zijn. Julleke de pony bijvoorbeeld, staat ook effectief in een wei naast de woning van de tekenaar. En de Trabant die tijdens de voorstelling van de strip naast het geboortehuis van Claes stond, is eigendom van de buurman van Tom Huybrechts. Die kreeg zelf ook een rolletje in het tweede album.

Tom Huybrecht bracht vorig jaar zijn eerste album over de Witte uit en dat was exact honderd jaar nadat het boek “De Witte” van Nest Claes werd uitgebracht. Dat gebeurde in 1920. Het boek werd tweemaal verfilmd en was ook de basis voor de populaire TV-reeks van de toenmalige BRT.
De auteur van het stripalbum werd ook exact honderd jaar na Nest Claes geboren. De schrijver is van het bouwjaar 1885, de striptekenaar van 1985.

Dat eerste album van Tom Huybrechts werd overigens een onverwacht groot succes. Alle zeshonderd exemplaren waren snel de deur uit. Niet alleen mensen uit de omgeving wilden het verhaal in huis hebben. De striptekenaar kreeg vragen van stripalbumverzamelaars uit gans Europa en zelfs eentje uit de Verenigde Staten om een album op te sturen. Dat inspireert de nog erg jonge auteur om een reeks verhalen over de Witte in te plannen.

Tom Huybrechts brengt net zoals het eerste album ook het tweede uit in eigen regie. Enkel het drukwerk besteedt hij uit. Maar ook dat gebeurt in Zichem bij Maxi-Print van Max Van Rymenant. Het album kost 10 euro. Je kan Tom volgen op deze Facebookpagina: @TomHuybrechts.cartoonist.balloonist

Geef een reactie