Nieuwe CT-scan in AZ Diest werkt dubbel zo snel met zeer lage straling

Op 20 september gaat de spade voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Diest symbolisch de grond in. Dat belet het AZ Diest echter niet om ook in de bestaande infrastructuur te blijven investeren. De afdeling radiologie beschikt sinds een paar weken over een nagelnieuwe CT-scanner, de Somatom Drive. Dat toestel laat de radiologen toe onderzoeken uit te voeren met superieure beeldkwaliteit, maar met zeer lage stralingsdosissen. De scanner kan 45 cm op 1 seconde in beeld brengen wat dubbel zo snel is als de toestellen van de vorige generatie. Het is nu ook mogelijk om met verschillende sterktes te scannen, de zogenaamde ‘Dual Energy’.

Met deze nieuwe scanner kunnen de teams van het AZ Diest nu bijvoorbeeld een CT van de kransslagaders maken tijdens 1 hartslag en dit met een optimale beeldkwaliteit en minimale stralingsdosis. Voor de meeste contrastonderzoeken kan de contrastdosis bovendien sterk verlaagd worden zonder dat er ingeboet moet worden aan beeldkwaliteit of diagnostische accuraatheid en het biedt een betere beeldvorming bij onrustige of pediatrische patiënten.

Op de dienst radiologie gebeuren ook nog een aantal verbouwingen zodat de patiënten kunnen ontvangen worden in een comfortabele wachtzaal en in twee nieuwe echografie-onderzoekslokalen.

Geef een reactie