Vier eeuwen oude abdijhoeve wordt weer in gebruik genomen

In de 17de eeuwse hoeve van de Abdij van Park in Leuven wordt weer geboerd. Na drie jaar is de oude abdijhoeve gerestaureerd en weer officieel in gebruik genomen.

In de vier eeuwen oude koeienstal zal weer gemolken worden en ook het oude melkhuis krijgt opnieuw zijn historische functie dankzij de koeien van BoerEnCompagnie.
Het biologisch CSA-bedrijf van boeren Brecht en Tom en boerinnen Ine en Laurel voorziet de Leuvenaars van groenten, fruit, varkensvlees, zuivel en granen.
In de gerestaureerde tiendenschuur zit de kortenketelwinkel van Wonen en Werken – De Wikke.

Leerplek

Ook de educatieve functie van de abdijhoeve zal hersteld worden. Boer&Buiten doet aan landbouweducatie voor scholen, bedrijven en verenigingen en Landwijzer vzw zal vormingen voor toekomstige bioboeren op de eerste verdieping van de abdijhoeve organiseren.

De hooizolder van de abdijhoeve kreeg speciale invliegopeningen voor vleermuizen en vleermuisvriendelijke verlichting.

De restauratie van de hoeve en haar bijgebouwen is een onderdeel van een grotere restauratie van de volledige abdijsite. De werken daarvoor begonnen al in 2011. Op de planning staan nu nog de restauratie van de oost- en noordvleugel van de abdij en van de infirmerie. Ook het neerhof zal volgend jaar worden heraangelegd. Alle werken zouden in 2025 moeten afgerond zijn.

In 2029 zal de Abdij van Park zijn 900ste verjaardag vieren.

Geef een reactie