HAROL heeft de wind in de zeilen

Duurzaamheid. Het is een begrip dat CEO van HAROL Annick Draelants niet eens hoeft uit te spreken. Ze straalt het gewoon uit. Wie het bedrijf momenteel bezoekt komt op een imponerende werf terecht. De kantoren van HAROL werden gesloopt en maken plaats voor nieuwe gebouwen die voldoen aan de BEN-normen. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal.

HAROL verduurzaamt ook de productie en het maakt de productieprocessen efficiënter. Het bedrijf recycleert het afvalwater en het poeder voor de laklijnen wordt milieuvriendelijker. Er loopt ook een traject om de lifecycle van de eigen producten te verduurzamen. Medewerkers die opteren om met de fiets naar het werk te komen kunnen instappen in een voordelig fietsleasing plan. Het bedrijf investeert maximaal in elektrische voertuigen.

Een van de opmerkelijke orgelpunten van die duurzaamheidsstrategie is de bouw van een eigen windturbine. Die moet ervoor zorgen dat HAROL 100% op groene energie kan draaien.

Het traject op de E314 tussen Bekkevoort en Halen is windmolenland. Sinds vorig jaar staat er een turbine extra en dat is een speciaal exemplaar. De initiatiefnemer is namelijk een privébedrijf. HAROL verhuurt een stuk van haar industriegrond aan Aspiravi. Die bouwen er een windturbine op en leveren de groene energie aan het bedrijf. De windturbine van HAROL werd vorige dinsdag voorgesteld aan de media. Eerder kreeg ook het personeel al de kans om de turbine van kortbij te bekijken en vragen te stellen over de mogelijkheden die dat gaat bieden. Het typeert de sfeer bij HAROL. CEO Draelants beschouwt haar werknemers als stakeholders die worden betrokken bij wat er in het bedrijf gebeurt. TeamHarol, staat er op de werkkledij. Het is een manifest statement van de mentaliteit in het bedrijf.

Duurzaamheid in het DNA van het bedrijf

Volgens Annick Draelants zit het zorgvuldig omspringen met de beschikbare energiebronnen in het DNA van Harol. De oplossingen die het bedrijf in de markt zet, verminderen het energieverbruik in gebouwen. Actueler kan je niet zijn met energieprijzen die naar een nooit gezien niveau pieken. Op onze opmerking dat HAROL echt wel in het juiste marktsegment zit repliceert de CEO bijzonder gevat. “Dat klopt maar je moet nog altijd de juiste dingen doen”, zegt ze!

Een van die dingen is de keuze van Dina Tersago als ambassadeur van HAROL. De relatie tussen het bedrijf en de TV-persoonlijkheid ontstond vanuit een effectieve vraag naar een oplossing voor een bouwfysisch probleem. Tersago opteerde bij de bouw van haar woning voor een zeer performante isolatie. Dat gebeurde bij veel woningen die de vorige decennia werden neergepoot. De warmte die op die manier gebunkerd wordt geraakt in de zomer echter niet weg. De oplossing die HAROL bij Dina Tersago afleverde overtuigde haar om een rol als ambassadeur voor HAROL op te nemen.

Imponerende constructie

De eerste plannen om een windturbine te bouwen op het bedrijventerrein van HAROL dateren al van 2017. Drie jaar later was het plannings- en vergunningswerk klaar en kon Aspiravi beginnen met de bouw van de turbine. Dat gebeurt in vier fases. Eerst worden de grondwerken uitgevoerd, dan wordt de fundering gegoten, daarna worden de gigantische onderdelen ter plaatse gebracht en gemonteerd. Uiteindelijk wordt het elektriciteitsnetwerk geïnstalleerd.

De turbine van HAROL zit verankerd in 700 m³ beton, de ashoogte is 116 meter en de absolute tiphoogte is 178 meter. De wieken zijn 61 meter lang en wegen elk 20 ton. De gondel, dat is de cabine die je bovenaan aan de turbines ziet, weegt 40 ton. De 6 stalen torensecties wegen gemiddeld 70 ton. De generator, die bestaat uit de rotor en de stator, weegt 124 ton.

Om dat allemaal op mekaar te krijgen heb je uiteraard een stevige kraan nodig. De kraan die bij HAROL gebruikt werd heeft een reikhoogte van 135 meter.

De windturbine bespaart jaarlijks zo’n 3.600 ton CO2-uitstoot en past ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant, die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Derde generatie

HAROL werd al in 1946 opgericht door grootvader Leon Draelants. Hij poduceerde in Kersbeek-Miskom houten rolluiken en leverde die toe aan een aantal schrijnwerkers. In de jaren 1970 nam zoon Laurent Draelants het bedrijf over. Hij verkaste HAROL naar de industriezone in Webbekom en zorgde voor een verbreding van het productengamma. Laurent Draelants opteerde er uiteindelijk voor om de operationele leiding toe te vertrouwen aan een niet met de familie gelinkte manager. Zijn kinderen Annick, Marleen en Joris Draelants werkten wel mee in het bedrijf. Annick zou in 2012 de positie van CEO overnemen. Dat gebeurde na een lange periode van overleg binnen de familie. Marleen Draelants stapte uit het bedrijf maar ze bleef wel minderheidsaandeelhouder. Joris Draelants nam de technische leiding bij HAROL op zich.

Op het moment van de overname was de financiële positie van HAROL niet al te best. Het bedrijf haalde op dat moment het belangrijkste deel van de omzet uit eigen land, Nederland en Frankrijk. Annick Draelants zette volop in op een internationale verbreding van de afzetmarkt. Momenteel is meer dan veertig procent van de productie bestemd voor export. Het bedrijf voert uit naar meer dan dertig landen. De productie gebeurt nog volledig in Webbekom maar HAROL ontwikkelde wel een slim distributiemodel waarbij de assemblage kan gebeuren in de landen van toelevering. Die hebben vaak een lagere loonkost. De knowhow voor de productie wordt zo gekoppeld aan de assemblage tegen lagere kostprijs. HAROL geeft werk aan 280 mensen.

Geef een reactie