Vaccinatiecentrum Diest klaar om op te schalen naar volle capaciteit

Het vaccinatiecentrum in Diest komt snel op kruissnelheid. In dat centrum worden de inwoners van Diest, Halen, Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem gevaccineerd. De vier burgemeesters van die gemeenten waren vandaag present voor een laatste update. Het was zeer opvallend dat er een uiterst constructieve sfeer en samenwerking heerst om de campagne snel te laten starten en succesvol te kunnen afronden.

Momenteel zijn de hulpverleners aan de beurt en dat gaat volgens noodplanambtenaar in Diest Karolien Winderickx heel erg vlot. Het centrum heeft de beloofde vaccins altijd stipt op tijd binnen gekregen en ook het aantal no-shows is miniem.

Opschaling vanaf einde maart

Die vlotte gang van zaken laat toe om vanaf ongeveer 27 maart de vaccinatiecampagne op te schalen naar de bredere bevolking. Het centrum zal vanaf dan elke dag in drie shiften van drie uur de inwoners voorzien van het langverwachte prikje. Op volle capaciteit kunnen er vier vaccinatiestraten tegelijkertijd werken. Die zijn georganiseerd met kleurencodes. In elke vaccinatiestraat kunnen 20 mensen per uur passeren wat gelijk staat met 720 mensen per dag.

Extra vrijwilligers nog steeds erg welkom

Het centrum in CC Den Amer zal maandenlang moeten draaien en daar is veel volk voor nodig. Voor elke shift is een bestaffing van meer dan veertig mensen noodzakelijk. Ook op dat vlak was er echter zeer positief nieuws. Momenteel hebben 1077 vrijwilligers zich aangemeld. Meer dan 200 daarvan zijn medisch geschoold. Dat is het hoogste aantal in Vlaams-Brabant. Dat medisch geschoold personeel is cruciaal omdat de vaccinaties maar ook de medische screening enkel door deze mensen mag gebeuren.
Dat aantal lijkt veel maar toch wil het team van de eerstelijnszone Demerland graag nog wat extra helpende handen aanwerven. Vooral in de zomerperiode zal er extra volk nodig zijn. Een aantal mensen zullen vakantie nemen en net dan draait de vaccinatiecampagne allicht op volle capaciteit.

Je kan je als vrijwilliger aanmelden via deze link: https://www.diest.be/vrijwilliger-vaccinatiecentrum

Hoe verloopt zo’n vaccinatie concreet

Wie zich aanmeldt voor een vaccinatie wordt buiten begroet door een team van stewards. Die zorgen voor de eerste intake en leggen het concept uit. Ze checken of je de documenten mee hebt die nodig zijn. Je wacht daarna in een onthaalzone die uiteraard covidproef is ingericht. In die onthaalzone is een informatiedesk waar je eventueel nog extra vragen kan stellen. Je hebt hier nog de kans om gebruik te maken van de sanitaire installatie.

Terwijl je wacht in de onthaalruimte hou je je ID-kaart en je oproepingsbrief klaar. Als het jouw beurt is toon je die aan de registratiebalie. Je krijgt daar een vaccinatiestraat aangewezen op basis van een kleurencode. De vrijwilliger maakt meteen ook de afspraak voor je tweede vaccinatie.

Je volgt de opgegeven kleurcode om in de vaccinatieruimte te geraken. Hier moet je eerst nog even een medische check doorlopen. Het is vooral de bedoeling om na te gaan of er contra-indicaties zijn voor de toediening van het vaccin.

Na de medische check ben je klaar voor de prik. Dat gebeurt in dezelfde ruimte maar wel in een afgescheiden lokaal.

Na je vaccinatie moet je nog ongeveer 15 minuten in een recovery blijven. Daar monitort een verantwoordelijke of er reacties optreden.

Kunst, een filmpje en selfies maar geen kindjes

De organisatoren van het centrum hebben voor een paar leuke details gezorgd. In het centrum staan wat kunstwerkjes die het parcours dat je aflegt wat cachet geven. In de recovery draait een film waarin de schoonste plekjes van de vier samenwerkende gemeenten aan bod komen. Wie het centrum verlaat passeert voor een selfiewall. Je kan op die manier een statement maken dat jij kiest om je te laten vaccineren.

Belangrijk om te vermelden is dat er geen kinderen binnen mogen in het centrum. Ouders met jonge kindjes moeten dus zorgen dat ze opvang hebben voor de ukjes.

Financieel nauwelijks impact voor gemeenten

Bij de opbouw van het centrum heeft het stadsbestuur van Diest maximaal beroep gedaan op de eigen capaciteit en beschikbaar materiaal. Op die manier is flink wat geld bespaard. De investering voor de inrichting van het centrum bedraagt momenteel ongeveer 750.000 euro. Ongeveer 625.000 euro daarvan komt van de hogere overheid. Volgens burgemeester van Diest Christophe De Graef zullen de kosten allicht nog wat oplopen naar iets meer dan 800.000 euro. De vier gemeenten zullen dus ongeveer 200.000 euro zelf moeten bijleggen. De verdeling daarvan gebeurt op basis van het inwonersaantal. Bekkevoort betaalt 10%, Halen 15%, Scherpenheuvel-Zichem 37% en Diest 38%.

Geef een reactie