Gustaph naar Eurosong met de allicht beste zangeres van het Hageland naast hem

Gustaph gaat dus voor België naar het songfestival in Liverpool. Het winnende nummer werd vorige zaterdag opvallend mee gedragen door twee backing vocalisten. Dat waren Monique Harcum en Chantal Kashala. Die laatste heeft haar ganse jeugd doorgebracht in Aarschot en ze woont vandaag nog steeds in Nieuwrode. Als Stef Caers, want zo heet Gustaph echt, in mei hoog scoort en dat zou niet echt verbazen, dan is dat mee de verdienste van een van de beste, misschien zelfs de allerbeste backing vocaliste uit het Hageland.

Alle genres, alle niveau’s

Chantal Kashala is allicht de meest gevraagde backing vocaliste in Vlaanderen. We zouden aan een lijstje kunnen beginnen met artiesten en groepen waar ze al mee samenwerkte maar eigenlijk is dat zowat iedereen met enige naam en faam. Toch een korte opsomming. Je kan haar imponerende stem horen op muziek van onder meer Natalia, Ozark Henry, Clouseau, Lady Linn en zelfs Netsky maar ze werkte bijvoorbeeld ook samen met Christoff. Het lijstje bewijst vooral dat ze zowat alle genres op ieder niveau aankan.

Eerste ervaring bij Kirri Valvekens

Chantal Kashala werd geboren in 1974 in de buurt van Aarschot. Haar moeder was Belgische, haar vader was 15 jaar toen hij vanuit Congo naar België kwam. Haar ouders waren niet echt muzikaal maar Chantal had een zus waarmee ze haar ganse jeugd onwaarschijnlijk veel heeft gezongen. Vooral in de badkamer! Omdat ze daar een goede sound konden creëren. Middelbaar onderwijs volgde ze in Aarschot in wat ze zelf een meisjesschool noemt. De muzikale inspiratie was daar dun gezaaid maar ze komt veeleer toevallig in contact met een artiest die vandaag nog steeds een graag geziene gast is op onze podia: Kirri Valvekens. Bij hem doet Chantal Kashala haar eerste belangrijke podiumervaring op. Later wordt ze opgemerkt door Kris Ratiau van Broncko en ook daar bunkert ze ervaring.
Chantal gaat in Leuven studeren. Dat wordt geen geweldig succes maar ze wordt wel de frontvrouw van jazzensemble High Density. Die band stopt en Chantal stopt ook met studeren. Ze kiest voor zekerheid en gaat bij Java werken.

Coco Junior

De job bij Java bevalt haar wel maar op een dag krijgt Chantal een telefoontje van Rik Aerts. Of ze backing vocals wil doen bij Kid Coco, later Coco Junior. Dat wilde ze wel. Coco was op dat moment gigantisch populair in Vlaanderen. Dat buitte hij ook gretig uit. Hij startte een paar nevenprojecten en hij moet in die periode zowat iedere dag ergens op een ander podium gestaan hebben. Voor Chantal Kashala is dit een cruciale ervaring. Ze doet de backing vocals voor Coco namelijk met Nina Babet. Een van de weinige stemmen in Vlaanderen die kan wedijveren met Chantal. Coco heeft al snel door dat deze twee dames veel beter zijn dan wat hijzelf kan brengen. Hij laat ze gewoon hun ding doen, als het maar goed is.

En goed is het. Chantal en Nina voelen mekaar perfect aan maar Coco Junior blijft doen wat hij altijd heeft gedaan en en dat gaat vervelen. In 2006, na 8 jaar backing vocals bij Coco, stopt Chantal Kashala haar samenwerking met de band. Officieel om voor haar dochter te zorgen maar eigenlijk was de uitdaging gewoon weg. Ze werkt op automatische piloot en daar kan je een raspaardje als Chantal niet mee motiveren. Ze wordt meteen gevraagd voor een aantal TV-shows en Els De Schepper neemt haar mee op theatertour.

Diva tussen de lady’s

Daarmee zit haar ondertussen imponerende carrière helemaal op de sporen. In het Hageland konden we net voor corona nog opvallend genieten van het talent van Chantal Kashala. Guy Swinnen staat momenteel op de podia van de CC’s in Vlaanderen met de tweede editie van zijn show Guy Swinnen en the lady’s. De eerste editie was in 2020 en de Scabsfrontman had toen het idee om ook Chantal Kashala te vragen. Wie een voorstelling van die editie gezien heeft zal het zich levendig herinneren. Chantal was namelijk tijdens de ganse show opvallend aanwezig. Het slotnummer was toen het onwaarschijnlijk schone Hallelujah. De band zet dat gevoelige nummer neer in close-harmony maar Chantal Kashala soleert zich daar op een magistrale manier doorheen. Jeff Buckley heeft zijn nummer allicht nog nooit zo emotioneel weten brengen.

Je ziet hieronder een paar beelden van Chantal Kashala tijdens Duets met Guy Swinnen

Monique Harcum | Gustaph | Chantal Kashala

Geef een reactie