Meervoudig triatlonkampioen geëerd als held nadat hij vrouw uit kanaal redt

Veelvoudig triatlonkampioen Dirk Van Gossum mag zich sedert vrijdag een held noemen. Dirk redde  in juli een vrouw uit het Albertkanaal. Hij kreeg daarvoor een bronzen medaille en het diploma van het Carnegie Hero Fund.

De 72jarige Magda Belmans reed op 18 juli langs het Albertkanaal toen ze onwel werd en de controle over haar elektrische rolstoel verloor. De dame belandde in het water en raakte vast onder een betonnen boordsteen.

Ze kon nog even om hulp roepen. Net op dat moment passeerde Dirk Van Gossum. Hij aarzelde niet en sprong in het water. Als vijfvoudig Belgisch kampioen triatlon en winnaar van de Iron man in Lanzarote kan Dir uiteraard een behoorlijk stukje zwemmen. Hij slaagde erin om Magda boven water te duwen waardoor  een paar andere hulpvaardige mensen haar konden aan wal heisen. Ze liep gelukkig geen al ernstige verwondingen op.

De commissie van het Carnegie Hero Fund, onder het Voorzitterschap van de minister van Binnenlandse Zaken, spoort mensen op die daden van heldenmoed hebben verricht. Op 21 september 2018 kreeg Dirk Van Gossum de bronzen medaille en het diploma van het Carnegie Hero Fund uitgereikt door Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem.

“Het is een grote eer voor onze stad dat we onze stadsgenoot Dirk Van Gossum in de bloemetjes kunnen zetten voor zijn heldendaad. Dirk is namelijk niet alleen een inwoner van onze stad. Hij werkte jarenlang als redder in het stedelijk zwembad en maakt sinds een tweetal jaar deel uit van de stedelijke groendienst. Hij beschouwt zijn reddingsactie zelf misschien als vanzelfsprekend, maar wij zijn toch bijzonder fier op een bescheiden maar tegelijkertijd zeer moedige medewerker als Dirk.”

Burgemeester Manu Claes (CD&V)

Schepen Marie-Jeane Hendrick (CD&V) trakteerde Dirk op een fles Franse klassechampagne. Schepen Nico Bergmans deed er nog een mand met streekproducten bovenop.

Dirk van Gossum zelf bleef uiterst bescheiden onder al die eer. “Ik heb gedaan wat ik vond dat ik moest doen”, zegt hij. “Ik vind het zelf helemaal niet bijzonder. Een mens in nood moet je helpen.”

 

Geef een reactie