Heropening voetweg geeft schoolkinderen extra veiligheid

Het centrum van Bekkevoort heeft de laatste jaren een complete metamorfose ondergaan.  Bij die herinrichting was er veel aandacht voor de veiligheid van voetgangers en fietsers. Er kwamen ook trendy woonparken met energievriendelijk woningen. 

Buurtbewoners profiteren mee

Het stadsbestuur zet die inspanningen verder. Voetweg 94, die dwars door het centrum slingert, was deels ontoegankelijk geworden. De trage weg werd opnieuw open gemaakt en kreeg een betonverharding. De weg krijgt later nog een groene aankleding en er komen zitbanken.

“De weg is vooral belangrijk voor de drie scholen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Benny Reviers (sp.a) De kinderen kunnen rechtstreeks van de school op een veilige manier naar de kinderopvang, het gemeentehuis en de bibliotheek. De voetweg slingert door een van de nieuwe woonblokken en kan dus ook door de bewoners van die nieuwe woningen gebruikt worden.”

Digitale schoolroutekaart

Bekkevoort doet ook een beroep op het Route2school-systeem waarmee ouders, kinderen maar ook andere inwoners de knelpunten op de wegen naar de drie scholen in Bekkevoort kunnen aangeven. “We kregen al meer dan honderd meldingen”, zegt Benny Reviers. “Op basis daarvan hebben we een digitale schoolroutekaart aangemaakt. Een aantal problemen zijn simpel op te lossen en voor sommigen is dat ondertussen ook al gebeurd.”

Europese steun

Provinciaal gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V) kwam de opening van de voetweg bijwonen. De gedeputeerde slaagde erin om het project in eenvoudige taal op maat van de kinderen uit te leggen en ze had niet veel moeite nodig om hen te verleiden voor een strijdkreet over het Hageland. De provincie ondersteunde het project met een subsidie van 10.000 euro uit het Europese Leader-programma voor plattelandsontwikkeling.

Trage wegen in kaart

Bekkevoort is een erg landelijke gemeente en heeft nog heel wat andere voetwegen die een meerwaarde kunnen betekenen in een veranderende mobiliteit. Er loopt al enkele jaren een participatieproject om al die trage wegen in kaart te brengen. Een aantal daarvan worden al actief gebruikt. Onder meer de seniorenvereniging PASAR maakte dit jaar al acht zeer gesmaakte wandelingen in eigen gemeente.

Geef een reactie