Brandweer rukt meer dan 1000 keer per dag uit in Vlaanderen

Netwerk Brandweer maakt interessante cijfers bekend over de inzet van de brandweerdiensten in gans Vlaanderen. Dat die cijfers net nu publiek worden gemaakt is allicht geen toeval. Een paar weken geleden raakte bekend dat de brandweerdiensten kreunen onder de werkdruk omdat ze  zwaar onderbemand zijn. Ook bij de civiele bescherming is de onderbezetting schrijnend. Anderzijds klagen nogal wat lokale besturen in onze regio over de zwaar gestegen budgetten voor de brandweerdiensten na de vorming van de twee brandweerzones in Vlaams-Brabant.

In 2019 werden de brandweerdiensten 370 931 keer opgeroepen voor noodsituaties. In Vlaanderen rukken 1 016 keer per dag ploegen uit om ergens hulp te bieden. Van deze interventies waren er 172 574 brandweerinterventies en 198 357 ziekenwageninterventies.

Brand

Oproepen voor brand zorgden in totaal voor 19 878 interventies. Dit is 11,5% van alle brandweerinterventies en staat voor bijna 55 interventies per dag. Brand moet ruim begrepen worden. het gaat over alle oproepen voor branden, klein of groot, binnen- en buitenbranden. Er zijn geografische verschillen die vooral verklaard worden door het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid. Zo zijn de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen de koplopers met respectievelijk 5 766 en 5 208 interventies. De aanwezigheid van twee grootsteden in deze provincies, verklaart het groot aantal branden. In Vlaams-Brabant (zonder het Hoofdstedelijk Gewest Brussel) waren 2 362 oproepen voor branden.

Ziekenwagen

Bijna alle hulpverleningszones beschikken over ziekenwagens. De ziekenwageninterventies maken dan ook een groot aandeel van de oproepen bij de brandweer (53,5%) uit. De hulpverleningszones zorgden voor 198 357 ritten in totaal. Dit zijn dagelijks 543 noodoproepen over heel Vlaanderen.  In Vlaams-Brabant, met slechts twee hulpverleningszones, neemt de brandweer 32 215 ritten voor haar rekening.

Storm, wateroverlast en wespen

In 2019 handelde de brandweer 23 741 oproepen af naar aanleiding van storm of wateroverlast, en dit vooral in piekperiodes. Voor wespenverdelgingen werd 57 609 maal een brandweerploeg ingeschakeld.

Andere interventies

Dat werken bij een hulpverleningszone zeer gevarieerd is blijkt uit het grote aantal ‘andere’ interventies, namelijk 71 346 oproepen. Het gaat onder meer over een auto-ongeval, het vrijmaken van de weg, het redden van personen die zich in één of andere gevaarlijke situatie bevinden, bevrijdingen uit liften, redden van dieren in nood, interventies waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn en allerlei speciale of logistieke interventies. De brandweer rukt dagelijks bijna 200 keer uit voor deze types van interventies.

 Gemotiveerd personeel

Om al deze interventies te kunnen afhandelen zijn er in Vlaanderen 12 387 personeelsleden actief bij de brandweer. 3 055 (25%) van hen zijn in hoofdberoep actief in de hulpverleningszones waarvan 70 personen beroepsambulanciers zijn. Zij worden bijgestaan door 8 698 (70%) vrijwilligers. Onder deze vrijwilligers zijn 825 vrijwillige ambulanciers. De gehele werking van de hulpverleningszones wordt ondersteund door 634 (5%) administratieve personeelsleden.

Zone Oost-Brabant

Regionale zender ROB-TV meldt dat de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost vorig jaar 22.000 noodoproepen binnen kreeg. In de helft van de gevallen werd er een ziekenwagen gestuurd. Dat is dus vergelijkbaar met de situatie op regionaal vlak. Er kwamen iets meer dan 1000 oproepen voor een brand binnen. Dat zijn er bijna 3 per dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.