Recyclagepark Messelbroek geopend en klaar voor de toekomst – inwoners Rillaar kunnen er niet terecht

Het nieuwe recyclagepark van Ecowerf in Messelbroek, kon vorige maandagavond op heel wat belangstelling rekenen. Er kwamen meer dan vijfhonderd bezoekers opdagen voor het kennismakingsmoment. Vorige dinsdag ging het park officieel open. Dat gebeurde pas om 12.30 uur maar op dat moment stonden al een aantal wagens, al dan niet met aanhangwagen, aan te schijven voor de toegangspoorten. De eerste klant kreeg een geschenkenmand van de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes.

De nieuwe vestiging is een erg modern en ruim park dat uitgerust is met elektronische registratie, DifTar-weegbruggen en verzonken containers om zware afvalsoorten van bovenaf in te werpen. Het heeft ook ruimte om in de toekomst nog meer afvalsoorten in te zamelen.

Masterplan recyclageparken

De bouw van het park kadert in het Masterplan recyclageparken. In dat plan blijven op middellange termijn slechts 20 recyclageparken in deze zone van Ecowerf. Alle inwoners van het werkingsgebied kunnen er terecht kunnen met dezelfde afvalsoorten, aan uniforme tarieven. Er zijn momenteel 11 van de 20 DifTar-gewichtsparken gerealiseerd, waarvan 3 nieuwe en 1 vernieuwd park. Het park in Messelbroek is toegankelijk voor de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge, maar ook voor al de inwoners van andere gemeenten met een DifTar-gewichtspark: Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Tienen, Tremelo, Rotselaar. Momenteel bouwt EcoWerf een nieuw park op de grens van Linter en Zoutleeuw. Dat park opent begin 2020. Ook het park Leuven-Noord zal snel gerealiseerd worden.
De recyclageparken in Tielt-Winge en Zichem zijn ondertussen gesloten.

Concentratie van parken

Voorzitter van Ecowerf en burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken zei bij de opening van het park dat zijn gemeente het voorbeeld heeft gegeven. In de toekomst zal niet iedere gemeente nog over een eigen recyclagepark beschikken. Volgens Beeken is dat financieel ook niet haalbaar. Een park zoals dat van Messelbroek ligt echter voldoende centraal en het is erg efficiënt ingericht waardoor de bezoekers geen tijd zullen verliezen.

Absurdistan in Rillaar

De meest opvallende aanwezige tijdens de opening was schepen van Milieu in Aarschot Isabelle Denhond. De mensen die onmiddellijk naast het recyclagepark wonen, kunnen er niet terecht omdat ze in Rillaar wonen. Rillaar is een deelgemeente van Aarschot en daar heeft het vorige bestuur een overeenkomst voor de verwerking van huishoudelijk afval gesloten gesloten met Suez. Die overeenkomst loopt tot 2024 en overschrijdt dus de bestuursperiode van de huidige coalitie. Schepen Denhond is tevreden over de samenwerking met Suez maar ze wil toch met hen samenzitten om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om de absurde situatie voor de inwoners van Rillaar op te lossen.

Wie zwerfvuil achter laat is een randdebiel

De meest opvallendste uitspraak tijdens de opening kwam van schepen van Milieu van Scherpenheuvel-Zichem Nico Bergmans. Hij noemde de mensen die zwerfvuil achter laten randdebielen. Volgens Bergmans kunnen inwoners de belangrijkste fractie van hun afval gratis afleveren. De kosten voor de verwerking van het afval worden slechts voor 25% doorgerekend aan de burger. Er is volgens schepen Bergmans dan ook geen enkele reden om met een aanhangwagen de bossen in te rijden en je rommel daar achter te laten.

Toekomstgerichte organisatie

Het park in Messelbroek is op een toekomstgerichte en efficiënte manier georganiseerd.

  • De selectie betalend/niet-betalend gebeurt al op de inrijstroken van het park. Wie zich vergist kan gewoon in-en-uit rijden en terugkeren via de juiste inrijlaan.
  • De inrijstroken zijn voldoende lang waardoor de kans dat je moet aanschuiven op de rijbaan nauwelijks bestaat. Als de toestroom toch te groot zou worden kunnen er extra wagens geparkeerd worden in een zone naast de inrijstroken.
  • De slagbomen openen nadat je je identiteitskaart hebt gescand. Dat kan op twee manieren, met een scanner of met een barcodelezer. Er is nu reeds een voorziening waardoor mensen met een tweede verblijf in de zone of bedrijven, ook toegang kunnen krijgen.
  • In het betalende gedeelte moet je niet meer op ladders liggen klauteren om je spullen te droppen. Er zijn dieperliggende containers maar die zijn wel nog steeds afgeschermd met een betonnen muurtje van meer dan een meter hoog. Dat is een verplichting om de veiligheid te garanderen.
  • Betalen kan via je DifTar-rekening of met Bancontact. Het is in principe niet mogelijk om het park te verlaten zonder te betalen. In uitzonderlijke gevallen kunnen de parkwachters tussenkomen. In dat geval krijg je een overschrijving in de bus. Die moet je eerst betalen alvorens je opnieuw kan binnenrijden.

Geef een reactie