Religare – religieuze verhalen in en over kerken en kapelletjes

Onze regio staat volgebunkerd met kapelletjes en bijzonder fraaie kerken. De ‘Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst’ en ‘Verhalen verbinden platteland’ hebben voor Open Kerkenweekend het project RELIGARE – Kunst verbindt het platteland- uitgewerkt.

Bijna 1500 leerlingen van de academie lieten zich voor hun kunstwerken inspireren door religieus geïnspireerde verhalen over onze dorpen. Waarom kwamen de gelovigen hun ‘lasten’ achter laten bij de Craenenskapel? Waarom leeft het verhaal van Sint-Antonius en de varkens nog manifest in Wolfsdonk? En waarom is het barokke altaar van de Sint-Pieterskerk in Langdorp eigenlijk veel te groot?

Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni tussen 10 uur en 16 uur krijg je de antwoorden aan de hand van een expositie in en rond de kapelletjes en kerken van Langdorp, Gijmel, Ter Hoeve, Wolfsdonk, Ter Hoeve en Testelt. Je kan het parcours van 27 kilometer fietsen of je kan het ook opdelen in een wandellus van 12 kilometer en een lus van 15 km.

Je kan verder lezen na de afbeelding

In alle kerken liggen boekjes en aan de kerk van Wolfsdonk kan je iets drinken. Er is een slotmoment voorzien op zondag 2 juni om 17u in de Sint-Pieterskerk van Langdorp.

Zomeropening Aarschotse kerken

In Aarschot zijn de kerken tijdens de zomer een plaast van rust en verwondering. Elke zondagnamiddag tussen 30 juni en 15 augustus zijn de 9 Aarschotse kerken van 14 uur tot 17 uur geopend. In elke kerk is een tentoonstelling gepland. In iedere kerk zijn ook kaartjes ter beschikking met meer info over het kerkgebouw. De toegang is gratis.

Bezoek de Aarschotse kerken met de fiets.

Bij de dienst Toerisme van Aarschot kan je drie gratis fietsroutes verkrijgen, telkens langs een drietal kerken en het fietsknooppuntennetwerk. Je kan ze ook downloaden via www.hetgasthuis.be/museum.

  • Fietsroute 15 km: Stedelijk Museum Aarschot – O.L.V-kerk Aarschot – Sint-Rochusmemoriaal – SintCorneliuskerk Gelrode – Sint-Rochusmemoriaal Aarschot – Stedelijk Museum Aarschot.
  • Fietsroute 21 km: Stedelijk Museum Aarschot – Kapel Bergvijver – Sint-Niklaaskerk Rillaar – SintPieterskerk Langdorp – Stedelijk Museum Aarschot.
  • Fietsroute 28 km: Stedelijk Museum Aarschot – Christus-Koningkerk Aarschot – Heilig-Hartkerk Ourodenberg – O.L.V. van Fatimakerk Gijmel – Sint-Antonius-Abt kerk Wolfsdonk – Stedelijk Museum Aarschot.
Kerkjurist Rik Torfs en burgemeester Gwendolyn Rutten openen

Deze zomeropening van de kerken, met een gelijktijdige tentoonstelling over de kerken in het Stedelijk Museum, start op zaterdag 29 juni om 15 uur in de Gasthuiskapel te Aarschot. Naast een vertegenwoordiging van de pastorale zone Sint-Rochus nemen ook professor Rik Torfs en burgemeester Gwendolyn Rutten het woord.

Vrijwilligers gevraagd

Voor de zomeropening van de kerken is de pastorale zone nog op zoek naar vrijwilligers die een namiddag mee een oogje in het zeil willen houden en muzikanten die willen optreden in de kerken. Je han hen aanspreken of een bericht laten via 016 56 84 51 of  museum@aarschot.be

Geef een reactie