UHasselt en imec ontwikkelen plooibare zonnefolie die overal integreerbaar is

UHasselt en het Leuvense bedrijf imec hebben via hun spin-off Enfoil (Energy Enabling Foil) een revolutionair soort nieuwe zonnefolie ontwikkeld die veel flexibeler, eenvoudiger en ook vooral goedkoper zijn dan de huidige zonnepanelen in standaard silicium.

Het gaat over dunnefilmzonnecellen die in alle vormen en maten kunnen geproduceerd worden. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op tenten en vrachtwagens geplaatst worden. Onder meer de grote festivals in ons land kunnen op die manier veel energievriendelijker georganiseerd worden. De zonnecellen worden gemaakt uit koper-indium-gallium en selenium. Ze zijn extreem plooibaar, wegen weinig en ze zijn toch voldoende robuust. Daardoor kunnen ze zowat overal geïntegreerd worden. Eigenlijk betekent deze realisatie dat zonne-energie straks overal kan zijn. Het kan geïntegreerd worden in gebouwen, in voertuigen en op infrastructuur.

Enfoil geeft zelf een paar voorbeelden van de toepassing van de plooibare zonnepanelen:

Een zeecontainer met tracker heeft een batterij die om de acht dagen moet vervangen worden. Met de zonnefolie van Enfoil is die vervanging niet langer nodig.

De constructie van zonnepanelen op een dak met pannen is esthetisch niet altijd even knap. De Enfoil panelen kunnen voorgeplooid worden en dus de vorm van de dakpannen aan nemen.

Vanuit de Europese onderzoeksraad krijgt het project een ondersteuning van 150.000 euro om de technologie op de markt te brengen. Het geld zal gebruikt worden om een onderzoeker aan te werven die de technologie helemaal op punt moet zetten.

Geef een reactie